DS Laboratories Bulgaria

Може ли ниският витамин D да причини косопад?

Няколко паднали косъма когато се къпете или разресвате косата си са нещо съвсем нормално. Но когато започнете да забелязвате, че количеството опадала коса расте, това може да бъде обезпокоително. Няколко лечения за косопад препоръчват приема на витамин D за ограничаване на косопада, но има ли нещо вярно в това?

Дефицитът на витамин D причинява ли загуба на коса? Ако е така, как да го лекувате бързо и да предотвратите по-нататъшен косопад? В това ръководство ще отговорим на всички тези належащи въпроси, за да ви помогнем да успокоите притесненията си относно загубата на коса поради ниския витамин D.

Може ли ниският витамин D да причини косопад?

Да, ниският витамин D може да причини косопад, въпреки че не е ясно как и защо. Една от причините, поради които се подозира, че витамин D причинява косопад, е поради начина, по който се метаболизира. Кожните клетки, наречени кератиноцити активират метаболизма. Същите тези клетки произвеждат кератин, ключов протеин за здравето на косата, кожата и ноктите. Когато тези кожни клетки не могат да получат достатъчно витамин D, те не могат да произведат здрави косми, което ги кара да падат по-лесно. Едно изследване предполага, че хората, които имат алопеция ареата, имат нисък витамин D. Друго проучване показва, че ниският витамин D може да причини други форми на косопад при жените. Това, което знаем, е, че витамин D играе роля в създаването на нови космени фоликули. Това означава, че здравословна доза витамин D в тялото ви може да стимулира растежа на косата.

И така, как да разберете дали имате дефицит на витамин D?

Какви са симптомите на нисък витамин D? Ако прекарвате твърде много време на закрито или винаги носите слънцезащитни продукти, може да имате дефицит на витамин D. Може да забележите и следните симптоми:

 • Мускулна слабост
 • Мускулни болки и крампи
 • Постоянна умора
 • Високо кръвно налягане
 • Промени в настроението
 • Бавно заздравяване на порязвания и рани
 • Тревожност или депресия
 • Хронична болка
 • Болки в ставите
 • Загуба на костна плътност
 • Чести фрактури
 • Намалена издръжливост
 • Безплодие
 • Косопад

Тези симптоми не са задължителни при всеки човек с нисък витамин D и понякога могат да се променят с времето. Единственият окончателен начин да определите дали имате дефицит на витамин D е като си направите кръвен тест. Освен това някои хора имат нисък витамин D като резултат на  медицинско състояние или като страничен ефект от лекарства. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете лечение за ниски нива на витамин D.

Какво е лечението за нисък витамин D?

Излагане на слънце

Прекарването на време на слънце е естествен начин да увеличите нивата на витамин D в тялото си. Но процесът може да бъде бавен. Съществуват и рискове, свързани с прекомерното излагане на слънце.

За да предотвратите неблагоприятните ефекти от увреждане, докато все още получавате дневната си доза витамин D, се придържайте към 15 до 20 минути излагане на слънце дневно. Ако не можете да излизате много, опитайте да седнете близо до прозорец, който получава пряка слънчева светлина.

Добавки с витамин D

Добавките с витамин D са по-бърз начин за решаване на вашия дефицит. Всичко, което трябва да направите, е да приемате една таблетка два пъти на ден.

Изберете добавка, която също включва съставки като биотин, цинк, кератин и желязо, които са полезни за косата.

Освен това ги приемайте с храната си, за да може тялото ви да абсорбира правилно витамин D.

Здравословна диета

Вашата диета може да повиши нивата на витамин D и да повлияе на това колко бързо усвоявате витамина.

За да увеличите приема на витамин D, започнете да включвате сьомга, скумрия и други мазни риби в диетата си, заедно с масла от черен дроб на риба и животински мазнини.

Ако сте вегетарианец, можете да приемате зърнени храни, мляко и портокалов сок, които са обогатени с витамин D.

Друг начин да увеличите усвояването на витамин D е да ядете храни, богати на здравословни мазнини, тъй като е известно, че те помагат за усвояването му.

Колко време отнема лечението с витамин D?

Колко дълго ще продължи вашият дефицит на витамин D зависи от фактори като възраст, тежест на дефицита, основни медицински състояния и др.

При здрави възрастни без други здравословни проблеми резултатите трябва да са видими след 30 до 60 дни, а пиковите резултати трябва да са видими след 90 дни.

Причини за косопад, различни от нисък витамин D

Важно е да запомните, че дори да имате дефицит на витамин D, това може да не е единствената причина за загубата на коса. Ето някои други причини, които да вземете предвид:

Генетика
Фактори на начина на живот
Стрес
Медицинско заболяване

Достигането до основната причина за косопада може да ви помогне да намерите най-доброто лечение за него, независимо дали става въпрос за нисък витамин D или нещо друго.

Ако подозирате, че вашият витамин D е опасно нисък, не забравяйте да се консултирате с лекар, за да можете да решите кой е най-добрият път за лечението му.

Ако дефицитът на витамин D не е твърде тежък, можете просто да обърнете внимание на вашата диета!