DS Laboratories Bulgaria

Когато се появи косопад: съвети за мъже и жени

Андрогенната алопеция или хроничният косопад е често срещано състояние. Много хора са изненадани, когато за първи път видят признаците на оредяване на косата. За съжаление, косопадът може да причини огромен удар върху вашата увереност и самочувствие.

За щастие обаче, има много начини, по които можете да излекувате изтънялата коса, като се справите с основните причини. Тази статия изброява одобрените от експертите съвети за ефективно справяне с косопада. Но първо, нека да разгледаме най-често срещаните причини.

Причини за загуба на коса:

Ето основните фактори за загуба на коса при мъжете и жените:

 • Наследственост (фамилна история)
  Хормонални промени, поради проблеми с щитовидната жлеза, бременност, раждане, менопауза
  Медицински състояния като алопеция ареата или трихотиломания
  Инфекции на скалпа
  Лекарства и добавки за рак, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, подагра, артрит, депресия
  Лъчева терапия на главата
  Пушене
  Лоша диета
  Агресивна обработка на косата

Въпреки че е нормално да губите около 100 косъма всеки ден, ако паднат повече, това е причина за безпокойство. Ето нашите съвети, които да ви помогнат:

Говорете с дерматолог

Консултирайте се с дерматолог, който може да ви помогне да откриете основната причина за състоянието и да изключи всякакви медицински състояния. Професионалните съвети от опитен лекар ще ви помогнат да получите желаните резултати възможно най-рано и да предотвратите по-нататъшна загуба на коса.

Преминете към по-нежни продукти за грижа за косата

Падащата или изтънялата коса е по-податлива на увреждане и изисква нежна грижа. Използвайте мек шампоан, който не отнема влагата от косата ви и не я изсушава или накъсва. След всяко измиване използвайте хидратиращ балсам, който хидратира и подхранва кичурите. Това помага за намаляване на накъсването, накъдрянето и цъфналите краища. Можете също така да нанесете балсам без измиване или средство за разресване за допълнително подхранване.

Стойте далеч от грубото третиране на косата

Ако имате косопад, най-добре е да избягвате да я сушите със сешоар. Просто я оставете да изсъхне естествено. Сушенето с кърпа или на въздух винаги е чудесно за косата и предотвратява увреждането. Ако трябва да използвате сешоара си, използвайте го на най-ниската степен на нагряване.

Също така избягвайте процедурите с горещо масло, които допълнително увреждат крехката коса. Избягвайте използването на преси, горещи гребени и маши и се откажете от домашното боядисване, химическо изправяне и къдрене. Тези процедури също загряват косата ви и отслабват кичурите.

Ако все пак искате да ги използвате, посетете салон или магазин и поискайте меки продукти за тънка коса. Професионалист от салона или стилист ще провери косата и скалпа ви и ще използва най-подходящите продукти за вашите нужди. Също така се уверете, че те използват подхранващ балсам след третирането.

Можете също така да се консултирате със стилиста относно използването на естествени или несъдържащи химикали алтернативи за боядисване на косата, като например органични бои за коса без пероксид, амоняк или пара-фенилендиамин (PPD).

Избягвайте стегнатите прически

Ако стегнатите конски опашки, кокове, плитки са сред любимите ви прически, съветваме ви: стойте далеч от тях. Прическите, които стягат косата, могат да доведат до вид косопад, известен като тракционна алопеция.

Вместо това заложете на свободни стилове. Неизискващият поддръжка външен вид може да добави разнообразие към обичайния ви арсенал и да добави свежо излъчване към предпочитания от вас стайлинг.

Не дърпайте косата си и не я въртете около пръстите си, тъй като това допълнително отслабва крехките кичури. Това води до повече накъсване.

Освен това, срешете или изчеткайте косата си с леки движения, без да я дърпате. Тези груби движения могат да навредят доста на косата и скалпа ви.

Откажете пушенето

Пушенето предизвиква възпаление в телата ни, което влошава изтъняването и окапването на косата. Ако пушите, откажете се от вредния навик, за да предотвратите по-нататъшен косопад.

Яжте здравословна диета

Липсата на хранителни вещества като протеини и някои витамини и минерали може да доведе до увреждане и загуба на коса. Запасете се със съставки или храни, които са чудесни за растежа на косата, като мазна риба, яйца, орехи, соеви зърна и др.

Заключение

Косопадът при мъжете и жените може да сбъде много стресиращ, но правилните съвети за грижа за косата и промените в начина на живот могат да ви помогнат да го управлявате ефективно. Посещението при дерматолог също може да бъде полезно, за да научите някои тайни за грижа за косата, съобразени с вашите специфични нужди.