DS Laboratories Bulgaria

Полагане на основите за здрава коса (как диетата може да повлияе на косопада и какво сме научили от най-добрите диетолози)

Можем да сложим всички продукти, които искаме, в косата си, но това пак няма да ни даде желаните резултати, освен ако първо не се фокусираме върху вътрешния прием. Един от най-добрите начини да изградите красива коса отвътре навън е като се съсредоточите върху храненето. Диетата е един от най-важните фактори за растежа на косата и е още по-критична, ако се борите с косопад. Ето какво знаем за това как диетата влияе на косопада и какво сме научили от експертите за поддържане на здрава коса.

Хранителни причини за загуба на коса

Няколко диетични фактора могат да причинят загуба на коса или най-малкото да затруднят растежа й. Косопадът най-често се причинява от генетично заболяване, наречено андрогенна алопеция или мъжки или женски модел на косопад. Това състояние отстъпва място на прословутата намаляваща линия на косата и плешивост при мъжете, и изтъняване на косата при жените. Въпреки че генетиката е основната причина, лошата диета може да влоши загубите ви и да направи стратегиите за възстановяване на косата много по-трудни. Ето някои често срещани причини, които могат да влошат потенциала ви за растеж на косата.

Хранителни дефицити

Въпреки че храната е лесно достъпна за повечето хора, много обикновени хранителни продукти имат недостиг на някои ключови хранителни вещества, необходими за поддържане на здрави тела. Наистина, някои изследвания на почвени проби показват спад в хранителната стойност на някои от нашите култури. Една от теориите е, че прекомерното земеделие е изчерпало почвата от ценни минерали. Така че сега, повече от всякога, е важно да се съсредоточим върху яденето на богати на хранителни вещества храни, вместо на храни с липса на хранително съдържание.

Освен избора ни на храна, хранителните дефицити могат да произтичат и от храносмилателни проблеми. Например, някои хора нямат определени ензими, които помагат на тялото да разгражда и използва ключови витамини. Нещо повече, хората, които страдат от хронични храносмилателни проблеми като синдром на раздразнените черва се борят да си набавят необходимите хранителни вещества и може да се нуждаят от допълнителни витамини, лекарства и други терапии.

Калорични дефицити

Като цяло много хора надвишават дневните си калорични изисквания. Въпреки това, много от калориите, които получаваме, не ни осигуряват непременно правилния тип енергия, от която се нуждаем, за да поддържаме здравословния метаболизъм. Но освен това, някои хора силно ограничават калориите за здравословни цели или за отслабване, което може допълнително да влоши загубата на коса. Освен ако не сте под наблюдението на лекар, най-добре е да задоволите дневните си калорични нужди, като използвате здравословни храни, богати на хранителни вещества.

Диетични практики за подпомагане на здравия растеж на косата

Нашата диета полага основата за всички функции на тялото, включително растежа на косата. Така че не е изненада, че започването със здравословна диета е от решаващо значение за по-добър растеж на косата. И тъй като диетичните промени отнемат време, най-добре е да изберете здравословна храна веднага щом забележите загуба на коса.

Наблегнете на протеините.

Един от най-добрите начини да започнете е да се уверите, че получавате много протеини всеки ден. Протеинът се състои от аминокиселини, които са градивните елементи на клетките. Те също така подпомагат клетъчното функциониране във всички системи на органи, така че са жизненоважни. Освен това косата се състои от протеин, наречен кератин, така че тялото ви се нуждае от много протеини, за да произвежда повече коса. Добри източници на протеин за косата включват яйца, мазна риба, месо, ядки и бобови растения.

Не забравяйте вашите здравословни мазнини.

Имаме нужда от мастни киселини за множество функции, но някои проучвания показват, че омега-3 и омега-6 играят роля в здравословното развитие на косата. Така че допълването на вашите протеини с мазнини от храни като ядки, семена, авокадо и растителни масла може да даде на косата ви подкрепата, от която се нуждае, за да расте по-бързо и по-здрава.

Витамините и минералите са ключови.

Повечето добавки за коса и кожа съдържат различни витамини и минерали. Биотин, цинк, витамин Е и витамин С обикновено се включват в много от тези добавки. Въпреки това, ако ядете добре балансирана диета, която е богата на плодове, зеленчуци и някои източници на месо и риба, вероятно можете да задоволите ежедневните си нужди чрез диета. Въпреки това, хората с проблеми с усвояването на хранителните вещества в червата си може да се затрудняват да извлекат тези микроелементи от храната, така че може да помогне да се приемат допълнителни витамини и минерали.

Антиоксидантите могат да помогнат.

Някои естествени храни съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата срещу клетъчното разрушаване. Те работят, като събират свободните радикали в тялото и добавят електрон, за да ги направят отново стабилни. Част от тяхната роля за растежа на косата е, че те увеличават притока на кръв и наличността на хранителни вещества в скалпа, което води до повече подкрепа за растящите космени фоликули.

Какво да избягвате:

Повечето от информацията, която получаваме от различни медии и източници, се концентрира върху това какво трябва да избягваме в диетата си. Така че повечето от нас са наясно, че някои храни вероятно не са най-добрите за здравето на косата ни. Като цяло, най-добре е да ограничите или избягвате следните храни, ако искате да намалите косопада:

Алкохол

Мазни храни

Рафинирани въглехидрати

Захар

Изненадващо, не винаги тези храни са лоши, а по-скоро, когато ядем или пием твърде много от един от тези продукти, той заема мястото на богатите на хранителни вещества храни.