DS Laboratories Bulgaria

Губите косата си: какво трябва да направите след това?

Трудно е да решите каква да бъде следващата ви стъпка след осезаема загуба на коса. В крайна сметка косопадът може сериозно да попречи на самочувствието ни и да ни накара да се чувстваме по-малко привлекателни. Може дори да се усетим като парализирани и да не знаем какво да правим след това.

Косопадът или алопецията е често срещано състояние, което може да засегне всеки, на всяка възраст. Може да е временно или постоянно. Може да се случи внезапно или постепенно в продължение на много години.

Ако имате косопад и не сте сигурни какво да правите по-нататък, това кратко ръководство е тук, за да ви помогне.

Симптоми на косопад

Наистина ли губите коса? Ето най-честите симптоми на косопад, които могат да ви подскажат вашето състояние:

Осезаемо количество коса в четки, гребени, постелки и в цялата къща

Видимо оголена част на скалпа

Отдръпваща се линия на косата

Плешиви петна

Болка или сърбеж по скалпа

 

Причини за загуба на коса

Различните видове косопад имат различни основни причини. Разбирането им ще ви помогне да се справите по-добре с косопада си. Ето различните видове косопад и техните причини:

 

Андрогенна алопеция или плешивост

Засяга 50% от мъжете и жените и е най-честият вид косопад. Това се дължи на повишена реакция към мъжките полови хормони, наречени андрогени.

Алопеция ареата

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, което засяга повече от 6,8 милиона души в Съединените щати и 147 милиона души по света. При това състояние на косопад имунната система на човека атакува космените фоликули, което води до малки или големи плешиви петна и дори пълна загуба на коса.

Ако имате алопеция ареата, ще забележите загуба на коса по скалпа и други части на тялото, като например веждите, миглите и областта на брадата.

Анагенен ефлувиум

Това състояние причинява бърза загуба на коса поради химиотерапия или лъчетерапия. Косата обикновено израства отново след края на лечението.

Телогенен ефлувиум

Телогенният ефлувиум е форма на внезапна загуба на коса, която възниква поради травма, остри заболявания, недохранване или хормонални промени като синдром на поликистозните яйчници (PCOS), бременност, раждане и менопауза.

Tinea Capitis

Известна също като трихофития на скалпа, тази гъбична инфекция засяга скалпа и косъма, причинявайки малки плешиви петна (наречени кериони), които са сърбящи и люспести. Ако не се лекуват навреме, петната ще станат по-големи с течение на времето, ще се напълнят с гной и ще доведат до белези.

Тракционна алопеция

 

Прекомерният натиск върху косата от носенето на стегнати прически като кокове, плитки или конски опашки причинява това състояние.

 

Диагностициране на косопад

Тъй като загубата на коса има много причини, най-добре е да се консултирате с дерматолог навреме, ако видите някакви симптоми. Дерматологът ще прегледа вашето семейство и здравна история, включително всички скорошни стресови фактори в живота, заболявания и операции. Те също ще направят физически преглед, за да стигнат до корена на проблема.

Ако подозират кожно или автоимунно заболяване, могат да направят биопсия на скалпа ви. Тази процедура включва внимателно отстраняване на малки фрагменти от кожата за лабораторни изследвания.

Може да се наложи дерматологът да направи и други тестове, за да може да установи причината за загубата на коса. Например кръвни изследвания, за да изключат дефицит на хранителни вещества или основни медицински състояния.

Опции за лечение на косопад

В зависимост от причината и състоянието на загубата на коса, вашият дерматолог може да предпише едно или комбинация от следните лечения:

Перорални или локални лекарства

Лекарствата без рецепта (OTC) перорални или локални лекарства обикновено се използват като първи курс на лечение за повечето видове косопад. Локалните лекарства често се предлага под формата на спрей, кремове, разтвори, гелове или пяна, които се прилагат директно върху скалпа.

Пероралните лекарства предотвратяват или забавят андрогенната загуба на коса, особено сред мъжете. Противовъзпалителни лекарства като кортикостероиди могат да бъдат предписани, ако автоимунно състояние потенциално причинява загуба на коса.

Трансплантация на коса

Тази процедура включва трансплантиране на здрави космени фоликули на плешиви петна по скалпа.

Това лечение е подходящо за хора с наследствен косопад, тъй като те обикновено губят коса в горната част на главите си. Някои видове косопад са прогресивни, което може да наложи да се подложите на повторни процедури.

Обърнете внимание, че присаждането на коса може да не помогне на хора с косопад с белези.

 

Кога да се консултирате с дерматолог за косопад?

 

 

Ако имате внезапна или необяснима загуба на коса, посетете дерматолог. Дерматологът ще проучи основните фактори и ще предпише най-добрия план за лечение. Споделете важни подробности, като например кога сте започнали да губите коса, тежестта му и всяка фамилна история на косопад или плешивост.

Уверете се, че сте информирали вашия дерматолог за други необичайни симптоми, които сте забелязали наскоро, като:

Умора

Треска

Обриви или други промени в кожата на скалпа или тялото

Промени в движенията на червата

Внезапна загуба на тегло

Диета или промени в храненето

Нови лекарства или имунизации

Скорошни медицински процедури или операции

 

Заключение

Косопадът е тревожно състояние, но знанието какво да правите може да ви помогне да го лекувате на ранен етап и да възстановите косата и увереността си. Ако сте загубили много коса, не се страхувайте да вземете мерки и да се консултирате със специалист. С правилното лечение може да успеете да спрете или да забавите развитието му.