DS Laboratories Bulgaria

ИСТИНА ИЛИ ЛЪЖА? ВСИЧКО ЗА КОСОПАДА

На въпросите отговаря дерматологът проф. д-р Антонела Тости

Антонела Тости е лекар и учен с голям принос в областта на дерматологията. Тя е автор на Дермоскопия на заболяванията на косата и скалпа, първият атлас за дермоскопия (трихоскопия) на косата и скалпа, публикуван някога.
Нейният основен принос в международната медицина включва изследвания, свързани с различни аспекти на заболяванията на косата. Ново заболяване на косата, описано от Антонела Тости, често се нарича „алопеция на Тости“. Нейният принос към знанията за ноктите включва изследвания за видеодермоскопия на хипонихиума и нокътната плочка. Антонела Тости е автор или съавтор на няколко дерматологични монографии и глави в книги, включително глава за електронната медицина относно контактния стоматит. Професор Антонела Тости е автор на над 550 научни публикации. Тя е член на Северноамериканското общество за изследване на косата и е удостоена с наградата за менторство Wds.
 
ИСТИНА ИЛИ ЛЪЖА? Ако даден продукт работи за някой, когото познавам, той ще работи и за мен!
Антонела: Не е задължително, тъй като има различни състояния, които причиняват косопад. Например, ако загубата на коса се дължи на андрогенна алопеция, DHT инхибиторите ще помогнат, но в случай на алопеция ареата, което също е често срещано заболяване на косата, няма да помогне. Обратното е вярно за новото лечение с JAK инхибитори, които предизвикват повторен растеж на косата при алопеция ареата, но не и при андрогенна алопеция. Някои молекули като миноксидил и неговите производни могат да помогнат при всички видове косопад
 
Женската коса след 40 започва да изтънява. Ще ми се случи ли това?
Антонела: Отслабването става по-често срещано с напредването на възрастта, така че рискът се увеличава извънредно, особено след менопаузата. Някои проучвания показват, че 50% от жените имат известна степен на отслабване след 50-годишна възраст.
 
Истина или лъжа? Приемането на добавка с биотин е достатъчно, за да подпомогне растежа на косата и да предотврати косопада.
Антонела: Невярно, няма доказателства, че биотинът е полезен, освен в случай на дефицит на биотин, който е рядък и може да се провери с кръвен тест.
 
Кръвен тест ще ми помогне да установя причината за косопада ми.
Антонела: Не винаги, но е важно да се изключат недостиг на витамини или микроелементи и системни заболявания, особено заболявания на щитовидната жлеза при всички пациенти с косопад. Хормоналната оценка може да бъде важна в определени случаи.
 
Истина или лъжа? Генетичният косопад се определя от майка ми.
Антонела: Да кажем, че рискът от развитие на алопеция зависи от броя на предразполагащите гени в един човек. Като цяло наличието на заболяването от страна на майката е лош прогностичен фактор.