DS Laboratories Bulgaria

КОСОПАД? О, НЕ И ТАЗИ ЕСЕН!

Прекомерното опадане на косата може да бъде тревожно и обезпокоително по всяко време на годината. Но знаете ли, че падането на косата често е свързано със сезонни промени? Помислете за всичките космати домашни любимци и как козината им се променя в началото на сезоните. Но за разлика от най-добрия приятел на човека, ние обикновено приемаме прекомерното падане на коса доста лично и дори се тревожим за цялостното си здраве. Но бъдете сигурни, че увеличаването на количеството коса, което губите, когато дългите горещи летни дни се сменят към по-хладни и по-кратки дни, е напълно нормално. Ето защо може да се случи и как да го преодолеете:

 

Теории зад сезонния косопад

 

Въпреки че сезонният косопад е често срещан, ние знаем малко защо това се случва. Разбира се, съществуват няколко теории и всяка е също толкова вероятна, колкото и следващата. Една от теориите е, че промените в дневната светлина могат да предизвикат хормонални промени в тялото и трансформация в косата ни. Тази теория предполага, че когато дните започнат да се удължават, косата ни преминава към телогенната фаза или фазата на покой, която продължава около три месеца. След като изминат три месеца, косата окапва, за да може да израсне нов фоликул. Въз основа на това как работят сезоните, лятото обикновено продължава около три месеца и до есента косата започва да пада. В подкрепа на тази теория, едно проучване установи, че хората имат най-много коса в телогенната фаза през юли, с по-малък пик през април (когато отново сме в разгара на сезонна смяна).

Друга теория предполага, че имаме повече коса през летните месеци, като начин да предотвратим увреждането на скалпа от слънцето. По-плътната коса остава с нас до есента, а след това отхвърляме ненужните косъмчета.

Друга теория е, че се разделяме с повече коса през есента, за да освободим място за по-гъста коса през зимните месеци. Тази теория със сигурност е в съответствие с промените в козината, през които преминават нашите космати приятели, за да се стоплят през есента. Но уви, ние наистина не знаем напълно защо възниква сезонният косопад. Когато се появи обаче, може да бъде разочароващо и понякога обезпокоително.

 

Какво да правим със сезонния косопад?

 

  1. Хидратирайте

По-хладните месеци могат да отнемат цялата влага от косата ви. И не само това, но студеното време може да направи кичурите ви по-чупливи и податливи на увреждане. Следователно, повишаването на хидратацията в редовния ви режим на грижа за косата е важен, за да поддържате косата и скалпа си здрави.

Хидратация отвътре – през зимните месеци сме по-малко склонни да пием вода, в замяна на топли, кремообразни напитки, така че не забравяйте да пиете много вода всеки ден.

Намалете използването на горещи инструменти за оформяне

Използването на сешоар е много по-често срещано през по-студените месеци, когато е по-трудно да оставите косата си да изсъхне естествено. Но редовното сушене на косата със сешоар може да навреди на кичурите ви и дори да раздразни скалпа. Нещо повече, горещи стилизиращите инструменти като маши и преси за коса се използват по-често през по-студените месеци, но те могат сериозно да увредят косата ви.

Дайте на косата си много почивни дни от прекомерното оформяне – особено с топлина, и изберете по-спокоен и естествен вид за по-здрава, по-гъста коса през следващите седмици.

 

  1. Нова подстрижка

Новият сезон винаги е добро извинение да си направите нова прическа. Но ако установите, че губите доста коса с преминаването към есента, свежата прическа може да помогне на косата ви да изглежда и да се чувства по-плътна и по-здрава. Подстрижете краищата си или помолете стилиста си за лесни за оформяне предложения, които да ви помогнат да преминете през предстоящите сурови зимни месеци.

 

  1. Използвайте нежни ластици за коса

Скрънчи за коса или специални сатенени диадеми, с които можете да оформяте прическата си – това са подходящите аксесоари през зимата, защото те са много по-нежни към по-дълга коса. Опитайте се да използвате меки, нежни ластици за коса винаги, когато можете, за да сведете до минимум дърпането на кичурите си.

 

  1. Увеличете приема на витамини

Тъй като фермерските пазари започват да намаляват и пресните местни продукти стават все по-ограничени, обичайно е да се избягват богатите на хранителни вещества храни, когато не е сезонът им. За щастие, можем да получаваме повечето продукти през цялата година, но дори и тогава може да бъде твърде лесно да пропуснем ключови витамини, необходими за растежа на косата. Помислете за използването на добавки за подпомагане на растежа на косата, за да сте сигурни, че получавате всички витамини и минерали от които се нуждаете, за да помогнете на косата ви да расте по-здрава и по-силна от преди.