DS Laboratories Bulgaria

4 начина за по-здрав скалп

Когато искаме да се погрижим за косата си и отидем в супермаркета или разглеждаме онлайн магазини за красота, често се фокусираме върху продукти, които я подхранват. Много от нас имат шампоани, балсами, маски за коса, масла за коса и серуми. Но кога за последно почистихте скалпа си наистина?

 

1. Поддържайте скалпа си чист

Мъртвите кожни клетки, бактериите и излишната мазнина могат да попречат на здравия растеж на косата, като запушат порите и космените фоликули, което е лошо за здравето на скалпа и косата. За да почистите в дълбочина мръсен скалп, използвайте скраб, който е предназначен да превърне вашия сух, лющещ се скалп в чист и здрав. Известно е, че ексфолиантите за тази част на тялото насърчават по-здрав скалп и коса, като подобряват доставянето на хранителни вещества. Когато използвате такъв, избягвайте да търкате с ноктите си, тъй като те могат да повредят космените ви фоликули. Вместо това масажирайте с месестите възглавнички на пръстите си, за да го втриете. Можете също да нанесете маска за поддържане на косата, която поддържа здравето на скалпа, за да осигури влага на кичурите ви. Това не само ще предпази кожата от инфекция, но и ще възстанови увредената коса и ще насърчи растежа на косата.

 

2. Поддържайте кръвообращението в скалпа

Масажирането на скалпа подобрява усвояването на кислород и хранителни вещества в корените, като същевременно подобрява кръвообращението и предотвратява ожулването. Това може да помогне на фоликулите да произвеждат по-здрав, по-дебел косъм, като същевременно подобрява здравето и на скалпа. Можете също така да съживите скалпа си с четка с естествен косъм или да го масажирате, докато миете с шампоан. Това е отлична грижа за косата ви, като същевременно премахва стреса и релаксира.

3. Отдайте се на подходяща грижа за косата

Ето някои неща, които можете да направите за правилната грижа за косата:

  • Изберете правилните продукти

Изберете продукти без сулфати, силикони, парабени, алкохол и аромати. Те могат да премахнат естествените мазнини от косата ви, да причинят раздразнение и алергии и да я изсушат. Не забравяйте да прочетете списъка със съставките, преди да купите, за да вземете по-информирано решение.

  •       Не мийте косата си всеки ден

Миенето на косата всеки ден може да лиши косата ви от себум (естествено масло) и хранителни вещества, които са от съществено значение за поддържането на косата ви здрава. Дори ако е изключително мазна, избягвайте да я миете всеки ден, защото това може да накара скалпа ви да произвежда още повече мазнина, придавайки на косата ви мазен сплъстен вид. Опитайте се да миете косата си два до три пъти седмично. 

  •      Защитете скалпа си от слънцето

Когато излизате навън, нанасяйте върху скалпа слънцезащитни продукти с SPF, за да защитите косата си от вредните слънчеви лъчи, да предотвратите зачервяване, раздразнение, загуба на цвят и да предпазите от рак. Можете също така да носите каскет/шапка.

  •     Бъдете добри към косата си

Ограничете използването на топлинно оборудване за изправяне, изсушаване и оформяне на косата, защото те могат да причинят сухота и дразнене на скалпа. Сушенето на косата с топлина, например, не само уврежда косата ви, но също така изсушава космените ви фоликули, което може да отнеме седмици, ако не и месеци, за да се излекува. Вместо това оставете косата си да изсъхне на въздух. Ако трябва да използвате сешоар, настройте го на най-ниската възможна настройка, за да избегнете повреда.

4. Яжте здравословно

Преминете на диета богата на зеленчуци и плодове, здравословни мазнини и протеини за голямо разнообразие от антиоксиданти, които поддържат здрав скалп. Ако търсите по-добри резултати, можете също да вземете добавка с рибено масло или друга форма на добавка с омега-3, за да подобрите кръвообращението в скалпа и да го поддържате овлажнен. Въпреки че омега-3 е известна с това, че оставя рибен вкус в устата ни и причинява стомашно разстройство при някои, можете лесно да намерите марка с растителен произход, за да се насладите на предимствата му и да избегнете тези странични ефекти.