DS Laboratories Bulgaria

Може ли безсънието да причини косопад?

Ако видите списък с всички неща, които могат да причинят косопад, вероятно ще забележите комбинацията от медицински и немедицински причини. И наистина, когато разгледате всички фактори, които могат да попречат на растежа на косата, може да се изненадате, че още имаме коса. Въпреки че състояния като андрогенна алопеция и алопеция ареата получават много внимание в света на косопада, факторите, свързани с начина на живот, несъмнено могат да окажат влияние и върху здравето на косата ви. Всичко от вашата диета и нивата на стрес до това колко часа спите на нощ може да причини загуба на коса. В тази статия обръщаме специално внимание на това защо липсата на сън причинява косопад и какво можете да направите по въпроса.

 

Сънят и цикълът на растеж на косата

 

Лошото качество на съня засяга толкова много различни компоненти на нашето здраве. Когато нашият циркаден ритъм се наруши, можем да изпитаме промени не само в енергийните си нива, но и в нашите:

 

  • обиколка на талията
  • настроение
  • контрол на кръвната захар
  • риск от хронични здравословни състояния
  • нива на стрес
  • диета
  • здравето на кожата
  • имунната система

 

Косата ни също е засегната от липсата на сън. Когато спим, тялото ни освобождава по-високи нива на мелатонин, който е нашият хормон на съня. Според няколко проучвания мелатонинът не само регулира съня ни, но също така помага за увеличаване на растежа на косата. Следователно, когато не произвеждаме достатъчно мелатонин всеки ден, съществува повишен риск от косопад.

Липсата на сън също повишава нивата на кортизол (нивата на хормона на стреса), което също пречи на растежа на косата и цикъла й на растеж. Освен това, мелатонинът е сложно свързан с други хормони в нашето тяло (като естроген и тестостерон), които също влияят върху цикъла на растеж на косата.

 

Поглед отблизо към стреса и растежа на косата

 

Стресът заслужава доста голямо внимание, когато става въпрос за косопад, защото има състояние, при което високите нива на стрес могат да причинят загуба на значителна част от косата. Телогенният ефлувиум е състояние, при което стресиращо събитие или обстоятелство принуждава голям брой от космените фоликули незабавно да преминат от анаген (фазата на растеж) към телоген. Повечето космени фоликули остават непокътнати в продължение на 3 месеца, след като преминат в телоген, което е последната фаза на „почивка“ от цикъла на растеж на косата. Поради това хората често нямат косопад до 3 месеца след стресиращо събитие. Когато сме особено стресирани, моделите ни на сън често се нарушават. Всъщност липсата на сън и стресът вървят ръка за ръка. И за съжаление, колкото по-малко спите, толкова по-стресирани ще бъдете.

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, когато сте стресирани, е наистина да спите повече, така че тялото ви да се чувства по-добре и да предотвратите усложнения като косопад.

 

Повече сън помага ли за растежа на косата?

 

О, да! Ако някога сте имали нужда от добра причина да спите повече, ето я. Голяма доза сън всеки ден е от решаващо значение за възстановяване на растежа на косата. Ако се борите с косопад, свързан с лош сън и хроничен стрес, по-добрият сън със сигурност ще ви помогне да промените нещата. И ако имате състояние, което причинява загуба на коса, ще имате по-добър шанс да възобновите косата си, като възстановите тялото си обратно към нормалното му хомеостатично състояние.

Ако имате състояние като андрогенна алопеция (мъжка или женска косопад) или алопеция ареата (автоимунно състояние), трябва да знаете, че само сън няма да промени хода на вашия косопад. Въпреки това, той ще ви помогне да запазите косата си здрава и ще служи като отлично допълнение към лечението, което използвате.

 

Няколко съвета за по-добра нощна почивка

 

Задайте малко по-ниска температура от обичайната. Стига да имате топли завивки, една малко по-хладна стая е идеална среда за добра нощна почивка.

 

Създайте рутина за лягане и се придържайте към нея. Тази рутина може да включва нещо, което да ви помогне да успокоите тялото и ума си, като йога, медитация или приятна релаксираща вана или душ.

 

Лягайте си по едно и също време всеки ден. Придържането към строг график кога си лягате помага на мозъка ви да реагира по-добре кога трябва да освободи мелатонин и кога тялото ви може да очаква почивка.

 

Блокирайте всички разсейващи фактори, включително светлина и шум. И като говорим за това, телефонът ви вероятно е най-големият разсейващ фактор, който имате в спалнята си, така че избягвайте времето пред екрана поне един час преди сън и включете телефона си на настройка тип „Не безпокойте“.

 

Уверете се, че леглото ви е удобно. Ако вашият матрак, чаршафи или възглавница не са удобни, направете някои промени, за да ги направите възможно най-комфортни.

 

Правете упражнения през деня, тъй като това също може да регулира вашия циркаден ритъм.

 

Не яжте точно преди лягане. Чувството за преяждане може да ви накара да се почувствате некомфортно и да ви затрудни да имате добър сън.