DS Laboratories Bulgaria

Как да защитим косата си през лятото

Как влияе слънцето на косата

Повечето от нас знаят, че трябва да предпазваме кожата си от слънцето. Използваме слънцезащитни продукти, слънцезащитни дрехи и шапки, за да предпазим кожата си от вредните ултравиолетови лъчи. Освен това знаем, че ако не предпазим кожата си от слънцето, това увеличава риска от здравословни проблеми, като рак и изгаряния. Дори предпазваме очите си от слънцето със слънчеви очила. Но какво да кажем за косата? Замисляли ли сте се как слънцето може да повлияе на косата ви? Е, както кожата, така и косата има нужда от предпазване при излагане на слънце. Ето как слънцето влияе на косата ви и как можете да я защитите.

Слънцето има много невероятни ползи за нашето здраве, включително да ни дава витамин D и да повишава настроението ни. Въпреки това, излъчва UV лъчи, които могат да бъдат вредни. По-конкретно, известно е, че UVA и UVB лъчите увеличават свободните радикали, циркулиращи в телата ни, така че трябва да ги блокираме.

Свободни радикали и преждевременно стареене

Свободните радикали са нестабилни кислородни молекули, които отнемат енергия от нашите собствени клетки. Този енергиен дефицит причинява оксидативен стрес. Когато свободните радикали са в кожата, това също кара ензимите да се обръщат срещу клетките ни и разграждат колагена, което може да причини преждевременно стареене. Добър начин да си представите какво се случва в кожата ви е да си помислите за ябълка. След като я нарежете, вътрешността веднага започва да покафенява, защото преминава през окисление. Същото важи за вашата кожа и дори за скалпа!

Уврежда скалпа ви

Вероятно вече знаете, че здравият скалп означава здрава коса. Ако не защитите скалпа си от увреждане от слънцето, косата ви със сигурност ще пострада. И все пак често забравяме да защитим скалпа си, защото знаем, че е покрит с коса. Косата е много добра в защитата на скалпа от увреждане от слънцето, когато покрива цялата област. Въпреки това, повечето от нас неизбежно имат открити зони, включително линиите на косата, частичните линии и плешивите петна. А хората с по-тънка коса са по-податливи на увреждане от слънцето, защото им липсва тази допълнителна бариера.

Уврежда кутикулата

Вредните UV лъчи увреждат клетките, които изграждат косата ви. Нашите косми са обвити в липиди, които помагат за осигуряване на влага и придават блясък. Излагането на слънце уврежда тези липиди, което прави косата суха, отпусната и може да я направи по-трудна за управление. Всъщност може дори да я направи хвърчаща и да я накара да се накъсва по-лесно. Свободните радикали също причиняват разграждането на кератина в косата ви, което я кара да губи своята здравина и структура.

Как да защитите косата си от увреждане от слънцето

Носете шапка

Най-очевидният начин да защитите косата си от слънцето е да носите шапка винаги, когато сте навън. Ако имате дълга коса, помислете за носенето на шапка с широка периферия, за да получите повече покритие. Освен това внимавайте с шапки, които имат дупки, тъй като очевидно ще позволят на слънчевата светлина да достигне косата и скалпа ви. Ако не сте човек, който носи шапки, винаги можете да използвате чадър или забрадка, за да се предпазите.

Ограничете излагането на слънце

Не се нуждаете от много време на слънчева светлина, за да настъпи синтез на витамин D в кожата ви. Затова ограничете времето си на пряка слънчева светлина, за да предотвратите увреждане от слънцето. Това обаче не означава, че трябва да отидете на закрито. Със сигурност можете да се насладите на това да сте навън, но изберете да седнете на сенчести места, далеч от пряка слънчева светлина.

Използвайте SPF върху косата си

Слънцезащитният крем не е само за вашата кожа. Можете също да закупите продукти за коса, които съдържат SPF. SPF означава „слънцезащитен фактор“ и е мярка за това колко добре слънцезащитният крем предпазва кожата ви от ултравиолетовите лъчи. Обикновено SPF предпазва само от UVB лъчи, но широкоспектърните слънцезащитни продукти също предотвратяват вредните UVA лъчи. Числото, което виждате до SPF, показва колко време можете да прекарате на слънце, преди да нанесете отново. В идеалния случай е най-добре да използвате SPF между 30-50. Повечето слънцезащитни продукти не предлагат допълнителна защита над 50 SPF.

Можете да използвате SPF под формата на спрейове за косата си, както и шампоани и балсами. Ако използвате спрей, фокусирате се предимно върху краищата на косата, тъй като те са по-податливи на увреждане.

Най-добрият начин да защитите косата си със SPF е да използвате шампоан и балсам с него. Това е най-сигурният начин да покриете всичките си кичури. Тези продукти не са толкова често срещани, така че не мислете, че всеки шампоан или балсам съдържа SPF. Може да изберете шампоанa RADIA на DS Laboratories, който е безопасен за боядисана коса.

Мийте косата си редовно при по-топло време

През лятото е от съществено значение да миете косата си редовно, тъй като потта и себумът може да се натрупа върху скалпа ви. Освен това, тъй като сме повече навън, косата ни може да улови токсини и частици от околната среда, които могат да бъдат утежняващи, включително прах и алергени. Когато тези частици се оставят върху косата и скалпа ни твърде дълго, те могат да причинят възпаление и да раздразнят кожата.