DS Laboratories Bulgaria

Каква e ролята на генетиката, когато става дума за косопад?

Един поглед към косата на вашия родител често е отговор на въпроса как ще изглежда косата ви, когато остареете. Косопадът обикновено се предава в семействата, което означава, че има генетичен компонент за него. Макар да не знаем до каква степен генетиката диктува колко точно коса ще имате на главата ви с възрастта, ето как тя влияе върху косопада и какво можете да направите, за да се опитате да управлявате този процес.

Косопадът е в нашето ДНК

Знаем, че загубата на коса както при мъжете, така и при жените може да бъде свързана с генетиката. Често свързваме загубата на коса с мъжете повече, отколкото с жените, но реалността е, че може да засегне всеки. Според Американската асоциация за косопад, над 85% от мъжете се борят с косопад до 50-годишна възраст. Освен това статистиката показва, че жените представляват 40% от всички хора, които се борят с косопад.

В миналото се смяташе, че генът за косопад е на Х хромозомата. По този начин хората обикновено гледат към семейството на майка си, за да видят как ще изглежда косата им с възрастта. Според едно по-старо изследване генът за андрогенните рецептори се намира на Х-хромозомата. Андрогенните рецептори реагират на андрогени (като тестостерон) в тялото. Мъжките полови хормони (андрогени) диктуват физиологичните черти, включително моделите на растеж на косата. Високата чувствителност на рецепторите към дихидротестостерон (DHT) може да бъде водеща причина за мъжката плешивост.

Освен връзката с X хромозомата, знаем, че загубата на коса също е частично продиктувана от гените от страната на баща ви. Въпреки че има още много да научим за генетиката и косопада, ние вече знаем, че косопадът се определя както от майката, така и бащата.

Загубата на коса не винаги е причинена от генетиката

Има толкова много фактори, които могат да допринесат за загуба на коса. В много случаи това е комбинация от няколко неща, включително вашите гени, среда, стрес, диета и медицинска история. Когато се опитвате да определите какво причинява косопада ви, важно е да проучите първопричината. Понякога това със сигурност е генетика. Въпреки това, това може да е взаимодействие между наследени или придобити медицински състояния, съчетани с настоящите стресори в живота ви.

Следва списък на факторите, които могат да причинят загуба на коса:

 • Генетика
 • Възраст
 • Някои лекарства
 • Заболяване и инфекция
 • Хирургия
 • Медицински състояния като автоимунни заболявания (алопеция ареата, Хашимото, лупус и др.)
 • Лечение на рак
 • Раждане
 • Определени прически и процедури за коса
 • Инфекции на скалпа
 • Хормони
 • Лоша диета
 • Хранителни разстройства
 • Повреда от напрежение и триене

Модели на косопад, свързани с генетиката

Наследственият косопад е най-честата причина за косопад в световен мащаб. Мъжете и жените могат да страдат от наследствен косопад, но той се проявява по различен начин. Медицинският термин за генетична загуба на коса е андрогенна алопеция. Може също да го срещнете като мъжка плешивост или женска плешивост.

Мъжки тип косопад

Плешивостта при мъжете може да е свързана с повишаване на чувствителността на андрогенните рецептори в скалпа. По-високите нива на DHT вероятно засягат цикъла на растеж на косата, причинявайки отслабване и свиване на космените фоликули. Така с времето ставате с по-фини кичури коса, докато цикълът на растеж на косата спре напълно.

Плешивостта при мъжете може да започне на всяка възраст, но рискът се увеличава с напредване на възрастта. Някои мъже го развиват още в тийнейджърските си години и на двадесет години. От решаващо значение е да идентифицирате оплешивяването възможно най-рано, особено ако имате положителна семейна обремененост. Обикновено андрогенната алопеция при мъжете следва няколко различни модела:

 • Косопад във формата на „M“ или „V“
 • Изтъняване на темето на главата ви
 • Отдръпваща се линия на косата

Косопад по женски модел

DHT също е виновник за косопада при жените. Въпреки че жените имат малка част от DHT в сравнение с мъжете, всяка промяна в хормоните може да наруши деликатния баланс между всички хормони, правейки вашата система по-чувствителна към DHT. Например, когато жените навлязат в менопауза, техните нива на естроген спадат. Естрогенът помага за поддържане на баланса на всички полови хормони. По този начин, когато естрогенът намалее, DHT може да има по-значителен ефект в тялото, дори ако нивата на DHT не се повишават. Много жени изпитват косопад от женски тип след менопаузата.

Как да управлявате генетично изтъняване на косата и плешивост

Въпреки че не можем да променим гените си, можем да предприемем стъпки, за да сведем до минимум косопада. Например, като използваме продукти и лекарства, за да спрем трайното изтъняване и плешивостта. Ето няколко съвета за контролиране на наследствения косопад.

Следете нещата

Ранното откриване и действие са от решаващо значение за спиране на разпространението на косопада и оплешивяването както при мъжете, така и при жените. Ако имате членове на семейството с косопад, е важно да сте особено наясно с дебелината на косата си. Отличен начин да следите дебелината на косата си е да правите снимки на линията на косата в началото на всеки месец.

Избягвайте груби процедури за стилизиране

Някои навици към косата могат да увредят фоликулите и да изтънят вече оредялата ви коса. Ако се борите с косопад, говорете с вашия стилист за начини да предпазите косата си от изтъняване и да сведете до минимум всякакъв по-нататъшен косопад. Вашият стилист може също да има предложения как да носите косата си, за да изглежда по-плътна.

Посетете Вашия лекар

Когато започнете да забелязвате промени в дебелината и разпределението на косата си, важно е да посетите Вашия лекар. Повечето хора с косопад имат това състояние поради генетиката. Въпреки това, както видяхме, много други фактори могат да допринесат за промените в косата ви. Говорете с Вашия лекар, за да проучите всички фактори, които могат да причинят загуба на коса. След като стигнете до дъното на това, което причинява косопада ви, можете ефективно да го лекувате.

Възможно е лекарят да Ви предпише лекарства, ако страдате от мъжка плешивост. Финастерид – лекарството, което основно лекува доброкачествена простатна хипертрофия, се използва често, защото блокира ефектите на DHT. Страничните ефекти обаче могат да бъдат неприятни, което кара много мъже да търсят други възможности. Понякога лекарите предписват на своите пациентки антиандрогенно лекарство като спиронолактон. Това лекарство потиска производството на повишени мъжки полови хормони, като например при синдрома на поликистозните яйчници.

Опитайте продукти за възстановяване на косата

Миноксидил (известен като Rogaine) се използва от десетилетия за лечение на косопад при мъже и жени. Повечето хора, които използват миноксидил, ще забележат известно подобрение в загубата на коса, въпреки че косата обикновено расте отново по-фина, а цветът и текстурата може да са променени. Обикновено хората трябва да го използват поне 6-12 месеца, преди да видят резултати. Освен това, миноксидилът може да раздразни кожата и всеки нов растеж да падне, след като спрете да използвате продукта.

За щастие, по-новите продукти и технологии нямат дразнещите странични ефекти на миноксидила и са по-ефективни при възстановяване на косата ви до първоначалната й дебелина и плътност.

Наноксидил е професионален продукт, разработен от дерматологични учени за спиране на косопада при мъжете и жените. Наноксидил действа, като прониква дълбоко във фоликула, за да блокира DHT и да стимулира растежа на косата. Всички продукти с Наноксидил на DS Laboratories можете да разгледате на www.dslaboratories.bg.