DS Laboratories Bulgaria

3 натурални DHT блокера, които е добре да познавате

Една от най-големите причини за косопад при мъжете и жените е андрогенната алопеция. Хората с това състояние имат чувствителност към хормона дихидротестостерон или DHT, което води до свиване на космените фоликули и в крайна сметка ги кара да спрат да произвеждат косми. За съжаление, справянето с този досаден проблем може да бъде особено трудно. Въпреки това, можете да спрете тази форма на косопад, като блокирате DHT. Запознайте се с 3 естествени DHT блокера и как можем най-добре да ги използваме, за да предотвратим загубата на коса.

Какво е DHT?

Необходимо е да се разбере какво е DHT и защо някои хора са чувствителни към него. DHT, което означава дихидротестостерон, е производно на тестостерона. И мъжете, и жените имат тестостерон, въпреки че той е в много по-високи концентрации при мъжете. Тестостеронът е андроген или мъжки полов хормон, който поражда мъжки полови характеристики като по-дълбок глас, повишено окосмяване по тялото и мускулна маса. Около 10% от тестостерона се превръща в DHT от ензима 5-алфа редуктаза (5-AR). Някои хора могат да бъдат особено чувствителни към DHT, докато други може да имат по-високи нива на DHT в тяхната система.

Когато DHT циркулира в кръвта ви, той може да се свърже с рецепторите на космените фоликули. Когато се прикрепикъм тях, космените фоликули се свиват и в крайна сметка не успяват да произведат коса. DHT също така съкращава цикъла на растеж на косата, така че косата ви пада по-бързо и отнема повече време, за да порасне отново.

Не знаем напълно защо някои хора са по-чувствителни към DHT от други. Изследванията обаче показват, че чувствителността към DHT е генетична, така че ако имате косопад от такъв тип, вероятно е някой друг от вашето семейство също да има загуба на коса. Чувствителността към DHT вероятно се свежда до вариации на гена на андрогенния рецептор, което може да насърчи космените ви фоликули да бъдат по-възприемчиви към DHT, който ги атакува.

3 естествени DHT блокера за вашата коса:

Тъй като DHT е виновникът за андрогенната алопеция, от съществено значение е да се блокира неговата активност. Въпреки това, не искате да го блокирате навсякъде в тялото си, защото може да има много последици за здравето. Поради тази причина мъжете често се отказват от лекарства като финастерид, които могат да причинят проблеми като сексуална дисфункция. В идеалния случай DHT блокерите трябва да се използват върху скалпа. И за щастие някои естествени DHT блокери са идеални за лечение на косопад.

 1. Кофеин

Ако смятате, че пиенето на кофеин ще помогне за растежа на косата, ще бъдете разочаровани. За съжаление, консумацията на кофеин чрез вашата диета не е начинът да предотвратите загубата на коса и дори може да влоши положението. Въпреки това, когато се прилага локално, кофеинът обръща ефектите на DHT. След като DHT се прикрепи към космените фоликули, той съкращава анагена, фазата на растеж на цикъла на растеж на косата, и също така възпрепятства притока на кръв към фоликулите.

Кофеинът обръща всички тези неблагоприятни ефекти чрез:

 • Увеличаване на притока на кръв към космените фоликули.
 • Удължаване на анагенната фаза на цикъла на растеж на косата, така че косата остава на главата ви по-дълго.
 • Кофеинът също е противовъзпалително средство, което може допълнително да насърчи растежа на косата, особено ако възпалението е в основата на изтъняването на косата ви.
 1. Масло от тиквени семки

Не знаем напълно защо маслото от тиквени семки е ефективен естествен блокер на DHT, но проучванията показват, че може да увеличи броя на косата ви с до 40% след 6 месеца употреба. Една от причините, поради които маслото от тиквени семки може да бъде ефективно при лечение на косопад, е, че има редки аминокиселини, които блокират DHT и следователно стимулират растежа на косата.

 1. Азелаинова киселина

Тази естествено срещаща се киселина е мощен DHT блокер с противовъзпалителни и антимикробни свойства. Извлечена от зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж, азелаиновата киселина често е предпочитана пред други блокери на DHT, поради високата си бионаличност и малко странични ефекти.

Азелаиновата киселина е добре проучена от няколко десетилетия и е мощна съставка, която се намира в много формули за растеж на косата. Когато повечето естествени DHT блокери действат за насърчаване на растежа на косата чрез инхибиране на DHT, азелаиновата киселина е известна с блокирането на ензима 5-алфа редуктаза и DHT. Нещо повече, тази киселина е полезна дори при изключително трудни за лечение състояния като автоимунното състояние алопеция ареата.

Къде да намерите DHT блокери за вашата коса?

Не е нужно да използвате тези съставки поотделно, за да получите пълния им ефект. Когато се комбинират в една формула, кофеин, масло от тиквени семки и азелаинова киселина могат да бъдат изключително мощни срещу косопад, причинен от чувствителност към DHT.

DS Laboratories комбинира всички тези естествени DHT блокери, заедно с други мощни съставки за растеж на косата в няколко формули, предназначени за борба с косопада.

Шампоан и балсам REVITA:

 • Предотвратяват загубата на коса
 • Укрепват космените фоликули
 • Стимулират растежа на косата
 • Борят се с фоликуларната дисфункция
 • Насърчават жизнеността на скалпа

SPECTRAL.DNC-N:

SPECTRAL.DNC-N с Наноксидил 5% е клинично тестван и доказан начин за борба с косопада. Този серум съдържа Наноксидил 5%, който използва нанозомна технология, която му позволява да проникне по-дълбоко в кожата поради ниското си молекулно тегло.

Заедно с Наноксидил 5% (който е мощен DHT блокер), този серум използва естествени DHT блокери като азелаинова киселина и кофеин за инхибиране на DHT в скалпа.

Когато се използват заедно, продуктите REVITA и SPECTRAL.DNC-N са мощна комбинация за предотвратяване на косопад и възстановяване на растежа на косата ви.