DS Laboratories Bulgaria

10 начина да се погрижите за косата си през летните месеци

Лятото може да се окаже недоброжелателно към косата ви с цялата тази топлина, UV лъчите, химикалите в басейна, алергените в солена вода и сухия вятър. Въпреки това, допълнителната грижа за косата едва ли е първата в списъка ви със задачи през топлите месеци. Независимо дали косата ви е дълга или къса, ще е добре да направите някои неща, за да я поддържате здрава и щастлива. И не се притеснявайте – няма да отнеме много време от летните ви планове. Ето 10 начина да се погрижите за прическата си през летните месеци, подготвени от нашите експерти по косата.

#1 Поставете слънцезащитен крем върху косата си

Да – косата ви също се нуждае от слънцезащитен крем. Тази препоръка може да е изненада, тъй като повечето от нас чуват само за използването на слънцезащитен крем за кожата си. Но косата може да бъде засегната и от вредните UV лъчи. Известно е, че UVA и UVB лъчите увеличават свободните радикали в тялото и един от най-добрите начини за предотвратяването им, освен да останете на закрито и да носите слънцезащитно облекло, е използването на слънцезащитен крем. В косата ви свободните радикали увреждат кутикулата, която е външният защитен слой на всеки косъм. Разбира се, слънцето също уврежда и скалпа ви, което може да причини дразнене и възпаление.

Само някои шампоани предлагат UV защита и повечето от тях не са безопасни за много видове коса. Въпреки това, линията шампоан и балсам RADIA има слънцезащитен ефект и е безопасна за всеки тип коса, дори за боядисаната.

#2 Не мийте прекалено косата си

Може да бъде изкушаващо да миете косата си по-често през лятото, защото е по-вероятно да се изпотите от жегата. Но прекомерното измиване може да бъде особено изсушаващо както за косата, така и за скалпа. Опитайте се да планирате измиванията си, съобразно по-изпотяващите дейности през този сезон, така че да не се окажете, че я миете всеки ден.

#3 Овлажняване за борба със сухотата

Балсамът винаги е ваш приятел, но е от съществено значение през сухите и горещи месеци на годината. Използвайте балсам, който е специфичен за суха коса, като балсама RADIA. Той е идеален за хидратиране и пречистване и оставя косата ви мека и блестяща, а скалпа ви ревитализиран.

#4 Избягвайте прекомерната топлина

Избягването на летните горещини може да бъде трудно, но един от начините да намалите излагането на косата си на високи температури е да забравите за всички прически, които изискват горещи инструменти за оформяне като преси и маши. Лятното време е идеалната възможност да останете естествени, което има и допълнителна полза – ще помогне на косата ви да заздравее преди да настъпят по-студените месеци.

#5 Защитете скалпа си

Не можем да говорим за защита на косата, без да обсъдим как да защитим скалпа си. Нездравият скалп води до нещастна коса. Уверете се, че сте покрили всички открити участъци от скалпа си от слънчевите лъчи, като челото, линията на косата или изтъняващите зони. Може да се наложи да използвате обикновен слънцезащитен крем, ако косата ви е особено тънка на някои места.

#6 Избягвайте твърде много напрежение

Разпуснете косата си това лято, като се отървете от стегнатите кокове и опашките, и изберете по-свободните стилове. Прекалено много дърпане на скалпа може да доведе до изтъняване на косата, тъй като фоликулите могат да се повредят.

#7 Използвайте продукти за възстановяване на растежа на косата

Ако се борите с косопад, нямате много време да отлагате добрата грижа. В крайна сметка косата е един от начините, по които тялото ни се предпазва от увреждането от слънцето, така че тази стъпка е доста важна.

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да порасне отново косата ви. Първо, подхранете косата си отвътре. Един от най-добрите начини да направите това е като приемате добавки за възстановяване на растежа на косата, които имат всички подходящи съставки. Второ, ще трябва да използвате продукт за възстановяване на растежа на косата, за да стимулирате растежа локално. Например, както мъжете, така и жените могат да се възползват от използването на Nanoxidil 5%съединение за възстановяване на растежа на косата, за което е клинично доказано, че стимулира растежа на косата без странични ефекти.

 

#8 Носете шапка

Вече говорихме за важността на използването на слънцезащитен продукт върху косата и скалпа, но шапките за слънце са отличен начин да предпазите главата от вредните лъчи. Освен това помага за предотвратяване на увреждане от слънцето около лицето и раменете, в зависимост от типа шапка, която изберете.

Ако сте чували слухове, че шапките причиняват косопад, не се страхувайте. Наистина няма доказателства, които да подкрепят тази теория. По-скоро тук вероятно е връзката, че хората, които се борят с косопад, често го прикриват, като носят шапка. Когато избирате шапка, уверете се, че предлага пълна защита. Например, избягвайте шапки, които имат дупки или други пролуки, където може да проникне слънчева светлина.

#9 Изплакнете веднага алергените и химикалите

Лятото е времето, когато хората са по-склонни да плуват в хлорирани басейни и солена вода. Да бъдеш на открито е една от най-хубавите части на лятото, но също така може да раздразни скалпа и косата. Ако оставите химикали и алергени върху скалпа си, това може да доведе до възпаление. От своя страна възпалението ще потисне растежа на косата ви и може дори да увеличи нейното падане.

#10 Използвайте гребен с широки зъби

Като добро правило за всички сезони, използвайте гребен с широки зъби, за да предотвратите накъсването на косата. Един от най-добрите моменти за използване на гребен е под душа. Първо нанесете балсама си и след това използвайте гребена, за да го разнесете по цялата коса. Тази практика помага да се гарантира, че покривате равномерно всички кичури, а като допълнителното предимство си осигурявате лесно разплитане.