DS Laboratories Bulgaria

8 съвета за здрава и красива коса

Оплешивяването при мъжете и жените е едно от най-честите състояния на косопад и тъй като се дължи на нашата генетика, може да бъде наистина трудно за лечение. В повечето случаи, колкото по-дълго изчаквате и не предприемате действия, толкова по-трудно е да възстановите плътността и здравето на косата си. Въпреки това, има стъпки, които можете да предприемете, за да стимулирате нов растеж и да поддържате косата си на скалпа здрава. Ето 8 начина, подкрепени с изследвания, с които да получите по-плътна и по-здрава коса:

#1 Мийте косата си редовно

Въпреки че това може да изглежда просто, поддържането на косата и скалпа здрави е от решаващо значение за поддържането на здравето и дебелината на косата. Без редовно миене можем да получим сериозно натрупване на себум и токсини от околната среда, които да попречат на растежа и да увредят косата ни. И все пак е важно да не се вманиачавате с миенето, тъй като твърде честото миене може да лиши косата ни от естествените й масла, които също предпазват косата ни.

Като цяло е най-добре да миете косата си 3-4 пъти седмично, особено ако е дълга (това е само ако не използвате специализиран шампоан със специфични указания.) Хората с къса коса понякога могат да се справят с миенето по-често, защото космите могат да се омазняват по-бързо, тъй като са по-близо до скалпа.

Бързи съвети:

Измиването на косата ви с топла вода, а не с гореща, може да помогне за намаляване на падането и предотвратяване на щети от топлина.

ВАЖНО: Шампоанът е за вашия скалп; обикновеният балсам е за вашите цели. Когато използвате шампоан, фокусирайте се най-вече върху търкането на скалпа, а не върху косата. Косата ще се почисти, когато измиете шампоана от скалпа си.

Когато става въпрос за балсами на DS Laboratories, те са създадени за скалпа, като са формулирани за здравето на скалпа и косата, което се съчетава перфектно с вашия шампоан DS Laboratories.

#2 Вашият шампоан има значение

Въпреки че списъкът на съставките на гърба на бутилката с шампоан е обезсърчителен за четене и разбиране, от решаващо значение е да знаете какви продукти има във вашия шампоан. Шампоаните трябва да съдържат съставки, които едновременно почистват, защитават и хидратират косата ви. Ако редовно миете, но съставките във вашия шампоан са вредни, вероятно причинявате повече вреда, отколкото полза за косата си.

Когато пазарувате за шампоан, потърсете растителни сурови съставки, които хидратират, подхранват и защитават косата ви. Например маслото от ший, биотинът, кофеинът и зеленият чай са естествено полезни източници за растеж и здраве на косата. Освен това има шампоани от професионален клас, които могат да помогнат за стимулиране на растежа на косата, като се борят с фоликуларната дисфункция и стимулират скалпа.

Когато става въпрос за съставки, които трябва да избягвате, трябва да внимавате за следните:

Натриев лаурил (или лаурет) сулфат

Бои с въглищен катран

Формалдехид

Парабени

Фталати

#3 Лекувайте състояния на скалпа

Знаете ли, че гъбичките Malassezia са една от водещите причини за изтъняване на косата? Malassezia естествено живее върху кожата ни, но когато порасне твърде много може да инхибира растежа на косата чрез оксидативен стрес. Други често срещани състояния на скалпа, които могат да увеличат падането на косата и да намалят скоростта на повторен растеж на косата, включват себореен дерматит, пърхот и сух скалп.

Здравата коса започва със здрав скалп. Така че, ако имате сърбеж, лющене или други признаци на раздразнен скалп, трябва да се справите с тях, за да видите подобрение на косата си. За щастие можем да лекуваме някои от най-често срещаните заболявания на скалпа с лечебен шампоан.

#4 Използвайте продукти за растеж на косата от клинична степен

В миналото генетичната загуба на коса се лекуваше със системни лекарства като финастерид (при мъже) или с лекарства без рецепта като миноксидил. Въпреки това, тези лекарства могат да имат странични ефекти, което ги прави непривлекателни за някои хора. Освен това, когато спрем да използваме тези продукти, загубата на коса обикновено продължава.

За щастие има продукти за възстановяване на растежа на косата, които нямат странични ефекти. Технологията за повторен растеж на косата се подобри значително през последните няколко години. Нанозомната технология се използва за доставяне на качествени съставки в кожата на главата, които да се освобождават постепенно във времето. С нанозомната технология съставките могат да проникнат по-дълбоко в скалпа ви и действително да достигнат до фоликулите, вместо просто да седят върху кожата ви.

#5 Избягвайте боядисването на косата си

Въпреки популярността си както сред мъжете, така и сред жените, боята за коса е вредна за косата и скалпа. Боите използват вредни химикали като белина, за да помогнат при промяната в цвета. Въпреки това, тези химикали лишават косата от естествената й защитна бариера, което прави косата по-слаба и по-вероятно да се накъса.

Някои проучвания дори показват, че боята за коса влошава здравословните състояния, включително автоимунни заболявания, дължащи се на възпаление и оксидативен стрес. Ако искате възможно най-здравата коса, най-добре е да избягвате боите за коса.

#6 В слънчевата светлина не всичко е витамин D

Информацията относно препоръките за слънчева светлина може да бъде толкова подвеждаща. Да, имаме нужда от слънчева светлина, за да обработваме витамин D в кожата си, но твърде много слънчева светлина може да причини рак на кожата при много хора. По този начин, тъй като използваме и толкова много защитни мерки, за да предотвратим увреждане на кожата, и като добавим и това, че все повече и повече стоим на закрито, дефицитът на витамин D става все по-разпространен.

Но какво да кажем за слънчевата светлина върху косата? Е, точно като кожата ви, вредните лъчи на слънчевата светлина (UVA и UVB лъчи) могат да увредят косата ви. В крайна сметка можете да изпитате падане и накъсване, когато сте често на слънце. Тази информация обаче не трябва да ви пречи да бъдете навън. Всички знаем ползите от престоя навън на чист въздух за цялостното ни здраве и благополучие. Така че, когато се появи следващата възможност да излезете навън, определено излезте, но носете шапка или не забравяйте да си почивате на сянка, когато можете.

#7 Използвайте термозащита, когато използвате горещи уреди за стилизиране

Точно като вредните химикали в някои шампоани и бои, топлината също може да бъде вредна за косата ви. Горещи уреди за оформяне, като сешоари, преси и нагрети маши, могат да увредят кератина в косата ви. Тези инструменти обаче също ни дават специфичен вид, към който се стремим, което може да бъде важна част от начина, по който изразяваме себе си.

Ако можете, опитайте се да избягвате използването на сешоар, когато е възможно, и изберете естествено изсушаване на косата на въздух. Но ако предпочитате да изсушите косата си със сешоар или имате нужда от горещи инструменти за оформяне, за да направите косата ви да изглежда така, както искате, използвайте продукти за защита от топлина, за да защитите кичурите си. Повечето топлинни защити съдържат силикон, който лесно се разнася върху всеки кичур коса, когато бързо прокарате ръцете си през нея.

#8 Масажите на главата са повече от релаксация

Няма нищо по-добро от добър масаж на главата и скалпа. Но проучванията показват, че ефектите се простират далеч отвъд това да ви кара да се чувствате добре.

Масажът генерира топлина, което води до разширяване на кръвоносните съдове. В крайна сметка това увеличава количеството на притока на кръв в тъканите, които масажирате. Така че, когато скалпът ви се масажира, той може да увеличи притока на кръв към космените фоликули, което от своя страна стимулира растежа на косата.

По-пълна, по-здрава коса е постижимо дори ако имате косопад от мъжки или женски модел. За да се погрижите за повторното порастване на косата си и връщането на здравето и пълнотата на вашите кичури, използвайте продуктите на DS Laboratories за растеж на косата, които действително работят.