DS Laboratories Bulgaria

3 основни причини за косопад и как да се преборим с тях

Загубата на коса може да засегне хората по различни причини. Разбирането на факторите, които играят роля в здравето и цикъла на растеж на косата ни, е безценен ресурс за справяне с проблема с косопада.

Въпреки че всеки има своя специфична ситуация или причина за косопада, има определени основни фактори, които е добре да бъдат разгледани, за да може загубата на коса да бъде предотвратена и фоликулите да постигнат максималния си потенциал за своето състояние. Обичайно е хората, които губят коса, да страдат от повече от едно от тези състояния и ако не обърнат внимание навреме на тези проблеми, загубата на коса ще продължи.

 

  1. Хормонален косопад (DHT)

Хормоните са важни регулатори, които изпращат сигнали в цялото ни тяло като диктуват неговите процеси и операции. Основните полови хормони играят роля в растежа на косата ни и когато възникне проблем, същите тези хормони могат да причинят загуба на коса. Основният хормон, който причинява загуба на коса е дихидро-тестостеронът, известен още като DHT (страничен продукт на тестостерона), който се свързва с фоликулите и ги кара да се запушват в процес, известен като миниатюризация.

Тъй като DHT се натрупва във фоликула, отворът на фоликула става по-малък, което води до по-тънки, по-слаби и по-чупливи косми, които са по-склонни да се счупят и падат. С течение на времето този процес продължава, докато фоликулът се миниатюризира напълно и вече не расте косата.

Ключът към справянето със свързаната с DHT загуба на коса е да действате по-рано, тъй като това е постепенен процес. Лечението, което се прилага в началото на процеса на миниатюризация, ще бъде много по-ефективно и ще осигури по-бързи и драматични резултати.

Тъй като скоростта е важен фактор, когато се справяте с косопада, добра идея е периодично да проследявате състоянието на косата си. Можете да направите това, като правите снимки на косата си и ги сравнявате във времето или като следите падането на косата върху възглавницата си или в канала на душа.

Този тип косопад обикновено се проявява в горните участъци на скалпа (връх, корона или слепоочия).

 

  1. Хранителен косопад

Друга причина за загуба на коса, която може да изглежда много по-очевидна, е нашето хранене. Хранителните вещества, които приемаме ежедневно, захранват тялото ни и му дават необходимите ресурси, от които се нуждае, за да функционира с най-високия си капацитет. Без балансирана диета може да възникнат много здравословни проблеми и косопадът не е изключение!

Пренебрегването на вашата диета и хранителни нужди може много добре да ускори естествената загуба на коса, която хората изпитват. За щастие този тип загуба на коса може да бъде спрян и възстановен чрез промяна на диетата.

Най-важните хранителни вещества за здравето и растежа на косата са витамин D, желязо, цинк и биотин. Хранителните дефицити могат да раздразнят загубата на коса, причинена от други фактори, или могат да бъдат основната причина за самата загуба.

Обикновено загубата на коса от хранителни дефицити е по целия скалп и има потенциал да бъде много интензивна.

 

  1. Възпалителен косопад

Възпалението е начинът на нашето тяло да реагира на дразнител. Когато тялото ви открие, че се случва нещо необичайно, като разкъсване на кожата или излишни бактерии в червата, то освобождава голям брой бели кръвни клетки в увредената или раздразнена зона, за да се пребори с бактериите и да започне процеса на заздравяване на тъканите.

За да достави голямото количество бели кръвни клетки, тялото ви изпраща увеличено количество кръв и течност, заедно с хормони, които информират мозъка за защита на увредената област. Този прилив на течности води до някои характерни симптоми, открити в повечето случаи на възпаление, включително:

  • дерматит
  • псориазис
  • екзема
  • себореен дерматит
  • белези на алопеция
  • алопеция ареата

Наличието на локализирано или системно възпаление обикновено е индикация за едно от гореспоменатите медицински състояния, които причиняват загуба на коса, наред с други симптоми като дразнене, зачервяване, сърбеж и др.