DS Laboratories Bulgaria

Колко често е добре да мием косата си с шампоан

Веднъж завинаги: колко често е добре да мием косата си с шампоан

Има толкова много различни мнения за това колко често трябва да мием косата си. Някои източници препоръчват всеки ден, докато други казват, че ежедневното миене вреди на косата и трябва да го правим само веднъж или два пъти седмично. Факт е, че не можем да предоставим обща препоръка, която да е подходяща за всеки човек, защото всички имаме различни профили на косата. Така че колко често трябва да миете косата си с шампоан, наистина зависи от вашия тип коса.

Мазна коса

Прекомерното натрупване на себум може да бъде проблематично за растежа на косата и здравето на скалпа. Да не говорим, че много хора се чувстват неудобно, когато косата им е мазна или им е трудно да я стилизират по начина, по който искат.

Косменият фоликул произвежда масло (или себум) за смазване. Себумът се разпространява по скалпа, за да предотврати загубата на влага. Ако го нямаше, косата ни щеше да бъде суха и чуплива, а скалпът щеше да ни сърби. Така че да имате омазняване е от съществено значение, ако искате да имате правилния баланс за здрава коса.

Ако установите, че косата ви е изключително мазна в рамките на 24 часа след измиване, може да сте човек, който трябва да мие косата си всеки ден или да използва сух шампоан между измиванията. Препоръчваме ви безсулфатен шампоан. Може да изберете такъв, който пречиства скалпа от излишни натрупвания и остатъци от продукти. Това ще подобри състоянието на кожата на главата и е възможно да намали омазняването. Няма нищо лошо в ежедневното миене, стига да сте сигурни, че косата ви е здрава, скалпът ви е спокоен и не страдате от накъсване, сухота или чупливост. Въпреки това, ежедневното миене може да стане проблематично за хора с по-дълга коса, ако използват сешоар всеки ден, тъй като това може да навреди на отделните космени фоликули.

Ако можете да оставите два дни между измиванията, без косата ви да се омазнява прекалено, косата и скалпът ви ще са по-здрави. И в идеалния случай, по-добре да оставите косата си да изсъхне на въздух, вместо да използвате сешоар.

„Нормална“ коса

Използването на термина „нормална“ коса може да бъде подвеждащо, тъй като нормалното наистина зависи от това какво е типично за вас като индивид. Тъй като всички сме уникални с различни профили на косата, това, което е нормално за човек с естествено къдрава коса, може да се различава значително от това, което е нормално за човек с фина коса. Най-общо казано, ние считаме за нормална коса тази, която не е нито прекалено мазна, нито прекалено суха. Ако това сте вие, оставяйте 2-3 дни между измиванията.

Суха коса

Ако косата ви е по-суха, имате нужда от допълнително омазняване. Така че, преминаването на няколко дни между измивания може да е добре за вас. Въпреки това, ако се борите с пърхот или други състояния на косата се налага да изберете по-чести измивания.

Важно е и начина, по който миете косата си. Избягвайте да използвате твърде гореща вода, използвайте шампоан, който е за вашия тип коса и не използвайте абразивни кърпи за сушене на косата. Сушенето със сешоар също може да навреди на вече крехката коса, така че е най-добре да я оставите да изсъхне на въздух.

Колко често трябва да миете косата си с шампоан, ако имате косопад?

Ако се борите с косопада, както правят много хора напоследък, честотата, с която миете косата си, всъщност е много важна. Първо, използвайте добър шампоан, който е специално разработен за загуба на коса. Намирането на шампоан, който съдържа съставки като кетоконазол, ниацинамид, кофеин, биотин и таурин е важно за борбата с косопада. Второ, използвайте този шампоан редовно. При по-леки форми на косопад може да успеете да миете косата си през ден. Но ако имате тежка загуба на коса, важно е да излагате космените си фоликули на съставките в шампоана възможно най-често. С подходящите съставки, шампоанът е като лекарство, така че точно както приемате хапче за кръвно налягане всеки ден, така използвайте своя лечебен шампоан всеки ден.

Имайте предвид, че не всички шампоани за косопад са безопасни за употреба всеки ден. Например, някои шампоани могат да съдържат количества кетоконазол, които са твърде концентрирани за ежедневна употреба. Препоръчваме ви високоефективния шампоан и балсам за стимулиране на косата REVITA от DS Laboratories. Този шампоан е безопасен за ежедневна употреба и съдържа научно доказани съставки за спиране на косопада за кратък период от време.