DS Laboratories Bulgaria

Опознай косата си! Ръководство за определяне на текстурата и типа коса

Въпреки че често се използват взаимозаменяемо, текстурата на косата и типа коса се отнасят до две различни неща. Познаването на структурата и типа на косата ви помага да разберете защо косата ви изглежда така, както изглежда и как да се грижите за нея въз основа на нейните специфични нужди. И двете се определят от генетичните фактори, което означава, че текстурата и типът на косата ви са много голяма част от вашата идентичност.

Текстура на косата

Текстурата на косъма означава структурата на отделния косъм. Космите обикновено се класифицират като фини, средни, дебели или грапави. Не става въпрос просто за това каква е косата ви на допир, а колко плътна е тя въз основа на естественото си образуване. Косата на човек е сложна структура от различни компоненти: кутикула, кора и медула.

Кутикулата се състои от плоски, пресичащи се клетки, които образуват слой покритие около косъма. Това е най-външната част на косата. Кортексът е фиброзната част, която носи кератин и липиди и съставлява по-голямата част от структурата на косъма. Медулата е слабо структурираният централен, най-вътрешен слой на косъма. Морфологията или връзката на тези компоненти един с друг играе роля в структурата на косата на човек.

Как да определите текстурата на косата си?

Един добър начин е да сравните кичур от косата си с този на друг човек и да проверите разликата в ширината и плътността. Ако разгледате косата си пред огледалото също може да ви помогне да разберете структурата й. Ако лесно виждате част от скалпа ви да наднича през косата ви, значи имате фина коса. В противен случай косъмът е дебел или поне среден и достатъчно плътен, за да осигури на скалпа ви добро покритие.

Правилната грижа за вашата коса

Всяка текстура на косата има плюсове и минуси. Ключът е да приемете текстурата на косата си такава, каквато е и да я подобрите, като й предоставите подходящата грижа, от която се нуждае.

Фина коса

Фината коса ви спестява време и енергия, когато става въпрос за сушене. Няколко духвания на сешоара и сте готови. Освен това е лека и прибирането й на кок на върха на главата ви е лесно и няма да ви причини главоболие. Също така е подходяща за къси прически или боб прически, поради лесния начин, по който пада. Лесно се мие и изплаква.

Недостатъците? Фината коса може да е податлива на накъсване поради ниската си плътност. Това може да доведе до преждевременна загуба на коса. Друго предизвикателство е, че фибите за коса не държат, тъй като няма много маса, за която да се задържа. На фината коса също липсва обемът, необходим за оформянето й с големи вълни и къдрици. И накрая, използването на балсам може да доведе до мазен вид.

Лекарството? Дайте й необходимия тласък с продукти за грижа за косата, специално формулирани, за да подпомогнат структурната плътност и здравина на тънката коса.

Средна по гъстота коса

Средната коса е по-лесна за оформяне и работа в сравнение с фината коса. Можете лесно да я оформите до формата, която искате, независимо дали е права или къдрава, защото е достатъчно гъвкава.

Минусите? Изсъхването й отнема малко повече време и не е толкова лека, колкото фината коса.

Гъста коса

Наличието на гъста или плътна коса обикновено ви кара да изглеждате по-млади, защото тънката коса обикновено се свързва със стареенето. И не е нужно да се притеснявате, че ще загубите косата си, когато остареете. Дебелата, гъста коса също може да ви помогне да запазите главата си топла, ако живеете при по-ниски температури. Независимо дали става дума за опашки, плажни къдрици или френски плитки, всяка прическа ще изглежда страхотно, ако имате гъста коса.

Предизвикателствата обаче включват склонността към упорито къдрене. Освен това отнема повече време за изсъхване и стилизиране. И естествено консумира повече шампоан, боя за коса и продукти, което означава повече разходи. И за разлика от тънката коса, кокът може да ви причини сериозна тежест върху главата ви.

Дебелата коса също може да бъде по-трудна за изплакване, оставяйки остатъци, които могат да причинят пърхот, дразнене на скалпа и сухота. Не забравяйте да използвате шампоан и балсам, които се справят с тези често срещани проблеми с гъстата коса, за да можете да се насладите на обемна красота без нито един от посочените проблеми.

Сега нека поговорим за типа коса. Правилната грижа за косата според вашия тип коса

Ако текстурата на косата е свързана със структурната особеност на отделния косъм, типът коса е моделът на къдриците на косата. Отнася се до формата на косата като цяло или как изглежда като цяло на главата.

Типът коса може да бъде категоризиран като права, вълнообразна, къдрава и ситно къдрава.

Ето бърз преглед на всеки тип, включително техните разлики и каква да бъде идеалната грижа.

Права

Противно на общоприетото схващане, правата коса не е непременно тази, която изглежда права до съвършенство. Включва и права коса с лека вълна. Правата коса може да бъде фина, средна или плътна, в зависимост от морфологията на косъма. Този тип коса обикновено не се нуждае от овлажнители. Правата коса не изисква особена поддръжка – просто се измийте и изсушете.

Дори когато се забелязват нацепени краища или сухота, кондиционирането или овлажняването не се препоръчват, тъй като тежките продукти за коса на маслена основа могат лесно да утежнят този тип коса. Ако предпочитате правата ви коса да получи лек обем или фина вълна, можете да я изсушите със сешоар от корените надолу до върховете на секция с кръгла четка, докато косата ви е все още малко влажна.

Вълнообразна

Този тип варира от плажни вълни до хлабави къдрици. Независимо дали са естествено вълнообразни или оформени, свободните къдрици са популярни сред жените с лежерния си, стилен вид. Да, перфектният баланс на блясък и безпроблемна рутина прави вълнообразната коса да изглежда без усилие шик, когато е направена и носена правилно.

Този тип коса също улеснява превключването от права към вълнообразна и вълнообразна към къдрава само с малко усилия. Просто не прекалявайте, защото вълнообразната коса може също да доведе до накъсване и увреждане с твърде много стилизиране. За да предотвратите това, можете да използвате продукти за коса, които имат реструктуриращи свойства, за да подсилят здравината и формата на компонентите на косъма, особено на кутикулата.

Къдрава

Този тип коса се характеризира с къдрици, които варират от свободни до стегнати. Големите подскачащи къдрици се превърнаха в емблематичния външен вид на някои знаменитости заради впечатляващия си вид. Помислете за Джулия Робъртс през 90-те или Кери Ръсел във Фелисити.

Естествените къдрици имат блясък и са естествено желани. Въпреки това, естествените къдрици и плътната текстура на косата могат да изискват огромни усилия за поддръжка. Излагането на сурови продукти за коса, честото оформяне и слънчевото UV лъчение може да засили сухотата поради обема. Също така може да бъде податлива на дърпане и накъсване. Все пак не е нужно да се отказвате от тази красота. Можете да получите помощ от надеждна рутинна грижа за къдрава коса, която да ви помогне да укротите заплитането и да разгърнете блясъка.

Ситно къдрава

Имате този тип коса, ако къдриците ви са стегнати и силно навити. Често се среща при хора от африкански етнос. Когато се поддържа добре, кърдавата коса има уникален модел, чар и привлекателност.

Сресването първо от долната част и след това бавно придвижвайки се нагоре, помага за облекчаване на заплитането. Препоръчва се използването на гребен с широки зъби, за да се избегне дърпането на косата. Тъй като къдравата коса има интензивни къдрици, тя също изисква интензивно, редовно кондициониране и поддръжка.

В сравнение с други типове коса, силно къдравата коса изисква по-често подстригване и хидратиране, за да предотврати изсушаването и да й помогне да изглежда здрава и с оформени къдрици.

И най-важното:

Сега, когато знаете повече за текстурите и видовете коса, е време да настроите фино рутината си за грижа за косата. Определете каква текстура и тип коса имате, от какво се нуждае и как най-добре да я стилизирате, за да подчертаете естетическите й характеристики. Не забравяйте да проверите косата си за някакви признаци на увреждане и да се справите с тях с подходящи продукти, за да можете да дадете на косата си грижата, която заслужава.