DS Laboratories Bulgaria

Какво да направите, за да избегнете косопада след раждане

Косопадът след бременност не е необичайно явление. Той може да бъде по-силен при някои жени, отколкото при други. Това се дължи главно на нивата на естроген. Жените, които поддържат по-високи нива на естроген по време на бременност, може да имат по-малко проблеми с косопада. Въпреки че колебанията в нивата на хормоните са една от основните причини за загуба на коса по време на бременност, има и други състояния, които могат да допринесат за изтъняване на косата. Когато жената е бременна, има допълнителен стрес върху тялото, както и високи нива на тревожност. И стресът, и тревожността могат да допринесат за загубата на коса. 

Причини за косопад след раждане:

  1. Хормонални смущения – някои жени могат да получат загуба на коса или изтъняване на косата през първото тримесечие на бременността. През това време се наблюдава огромна флуктуация на хормоните (900% увеличение на прогестерона, 400% увеличение на естрона, 800% увеличение на естрадиола и 900% увеличение на нивата на естриол), а всички те участват в цикъла на растеж на косата. След отстраняване на плацентата при раждане, нивата на прогестерон и естроген се нормализират в рамките на 2-4 дни.
  2. Цикълът на косата – фазата на анаген (растеж) всъщност се увеличава по време на бременност и процентът на телоген (покой) се повишава след раждането. Това означава, че по време на бременност увеличен брой космени фоликули остават в анагенната фаза за по-дълъг период, в резултат на естествено възникващи хормонални промени в тази връзка. В рамките на 3-6 месеца след раждането тези косми едновременно се връщат към телогенната фаза в резултат на внезапен спад в нивата на хормоните. Това води до прекомерно опадане на косата, известно като следродилен ефлувиум.
  3. Здравни проблеми, свързани с бременността – има някои здравословни проблеми, свързани с бременността, които могат да допринесат за оредяване на косата, като анемия и проблеми с щитовидната жлеза.
  4. Автоимунни разстройства – жените, които страдат от автоимунно заболяване, може да открият, че състоянието им се влошава по време на бременността и това да допринесе за загуба на коса.
  5. Тревожност или стрес – някои бременни жени страдат от по-високи нива на тревожност и стрес. Нивата на кортизол при майката достигат до 300% увеличение през третия триместър в сравнение с нивата при небременни, като остават по-високи в следродилния период. Когато кортизолът присъства във високи нива, е доказано, че намалява синтеза и ускорява разграждането на компонентите на кожата, причинявайки изтъняване или загуба на коса.
  6. Увреждане на косата – косата може да бъде по-податлива на увреждане по време на бременност. Ако носите косата си на опашка или използвате топлина за прическата си като преси и сешоари, може да имате проблем с косопад. Ако сте бременна и страдате от косопад или изтъняване на косата, говоете с Вашия лекар за това. Вашият медицински специалист трябва да ви прегледа, за да се увери, че проблемът ви с косопад не е свързан със здравето.

Лечение на косопад или оредяване на косата по време на бременност

Лечението на косопад по време на бременност обикновено не е необходимо, тъй като състоянието има тенденция да се коригира след раждането. Много фактори в перинаталния период могат да причинят непрекъснат стрес за тялото, лишаване от сън, хроничен емоционален стрес, както и общи стресови фактори във връзка с това да станете нов родител. Развитието на телогенен ефлувиум в този случай няма да се подобри, докато не бъде идентифицирана и разрешена основната причина. Ако косата ви не расте отново, има опции, които можете да обсъдите с Вашия лекар.

Избягване на косопад след раждане

Повечето жени биха предпочели напълно да избегнат загубата на коса по време на бременност. За щастие има стъпки, които могат да предприемат, за да намалят вероятността да страдате от оредяване на косата след бременността.

  • Хранете се здравословно – повечето жени правят всичко възможно да ядат здравословни храни, докато са бременни за доброто на своите бебета. Прекалено рестриктивните диети трябва да се избягват в периода на раждане и след раждането, тъй като това може да влоши следродовия телогенен ефлувиум. Богатите на желязо диети могат да помогнат за подобряване на косопада.
  • Почивайте много – стресът може да допринесе за загубата на коса, така че е важно да си почивате много. Използвайте по-лек шампоан – грубите шампоани могат да допринесат за загуба на коса. Използвайте шампоан, който е нежен към косата ви. (Вижте шампоан Radia от DS Laboratories.)
  • Избягвайте стегнатите прически – опашките, коковете или всеки друг вид прическа, която дърпа косата ви, също може да допринесе за загубата на коса. Избягвайте топлинни средства за оформяне – сешоари, преси и горещи маши увреждат косата, особено с течение на времето. Най-добре е да не използвате тези видове средства за оформяне, докато сте бременна, тъй като топлината може да влоши проблемите ви с косопада по време на бременност.
  • Гребен с широки зъби – важно е да използвате само гребен с широки зъби, за да избегнете дърпането на косата си. Това е особено вярно при разресване на мокра коса.

 

Продукти за избягване на косопад по време на бременност: ето нашите най-добри препоръки за продукти, които могат да помогнат по време и след бременност, за да избегнете загуба на коса и изтъняване на косата.

REVITA – високоефективен шампоан за стимулиране на косата

Този шампоан е специално създаден, за да ви даде по-силна и по-гъста коса. Проучванията показват, че Revita High Performance Hair Stimulating Shampoo помага за предотвратяване на косопада и подмладява косата след периоди на косопад. Високоефективният шампоан за стимулиране на косата Revita съдържа много съставки, за които е известно, че помагат за растежа на косата, включително блокери на дихидротестостерон, кетоконазол, кофеин и биотин.

Лосион против изтъняване на косата SPECTRAL.RS

Част от поддържането на косата ви красива е да я подхранвате с правилните продукти. Този продукт за коса под формата на спрей може да ви помогне да поддържате косата си здрава и силна с комбинация от съставки, които включват Aminexil® с аденозин, ретинол и пептиди.