DS Laboratories Bulgaria

🆃🅴🆂🆃 за косопад. 2 лесни начина за проверка, които можете да направите вкъщи. Тест с издърпване и тест с гребен!

Загубата на коса може да бъде направо тревожна, когато започнете да губите повече коса от обикновено. Независимо дали виждате косми да запушват канала в банята, да са останали на възглавницата ви или по гребена, загубата на коса винаги е тревожна, когато това се случи. И все пак всички ние редовно губим косми всеки ден. Всъщност повечето от нас губят между 50-100 косъма на ден. Но когато започнете да виждате повече загуба на коса от нормалното, това може да предизвика сериозни притеснения относно външния ви вид и дори здравето ви. Ако забелязвате изтъняване на косата, опитайте тези два прости начина, за да проверите дали косопадът е в нормални граници.

Каква е разликата между падаща коса и косопад?

Нека бъдем кристално ясни относно разликата между опадането и загубата на коса, преди да се потопим в тестовете. Опадането на косата е нормална част от цикъла на растеж на косата. Когато загубим коса от нормално опадане, нова коса ще замени тази, която е паднала в същия фоликул. Когато имаме окапване, рядко забелязваме промени в дебелината и обема на косата, тъй като е нормално около 10% от космите на главата ни да са във фаза на покой от цикъла на растеж на косата. Напротив, при косопада губим косата си и тя не расте отново. Следователно загубата на коса е забележима и обикновено се влошава с течение на времето.

Тест с издърпване

Първият тест, който може да направите у дома, с който да прецените обема на загуба на коса, е тестът с издърпване. С този тест хващате част от косата си между пръстите си и дърпате леко, докато прокарвате пръстите си през косата. От такъв брой косми е нормално да видите между 5-8 косъма да падат при това напрежение. Възможно е и да са 10-20 броя и пак да няма причина за притеснение.

Причината, поради която тестът за издърпване е полезен, е, че ви помага да прецените степента на загуба на коса в сравнение с нормалното. Във всеки момент от време повечето хора имат коса, която е във фаза на растеж. Това означава, че около 90% от косата ви трябва да остане прикрепена към главата ви. Останалите 10% са или в катаген, кратка преходна фаза, при която косата спира да расте, или телоген – фаза, при която отделените косми започват да окапват, тъй като сега се отделят от фоликула. По този начин, когато правите тест за издърпване, не трябва да падат повече от 10% от космите.

Хората могат да губят коса поради различни здравословни състояния, но следните две са най-честите: андрогенна алопеция, наричана още мъжки или женски косопад, при който най-вече по генетични причини линията на косата се отдръпва или косата на места оредява или окапва; или телогенен ефлувиум – при по-стресово събитие операция, раждане, загуба на любим човек или травма. За щастие, хората с телогенен ефлувиум виждат, че косата им расте отново, след като стресовият момент премине, въпреки че повторният растеж може да отнеме до 12 месеца. Ако имате косопад и смятате, че се дължи на телогенен ефлувиум, спомнете си какво се е случвало в живота ви преди около три месеца. Ако е имало някакво значимо стресиращо събитие, по-голям процент от косата ви може да е преминала в телогенната фаза на цикъла на растеж на косата и сега да пада. Телогенната фаза продължава приблизително 120 дни или три месеца.

Тестът с гребен

Вторият тест, който можете да опитате у дома, е тестът с гребен. В този тест трябва да вземете гребен и да разрешите косата си отпред назад за една минута, докато се навеждате над светла кърпа или чаршаф. След като измине една минута, пребройте космите, които са попаднали върху тъканта. Подобно на теста за издърпване, трябва да видите само около десет до двадесет косъма на чаршафа. Тестът с гребен е особено полезен за хора с по-къса коса. Ако косата ви е по-светла, може да се наложи да използвате тъмен чаршаф, за да можете да преброите космите си.

Моят тест показа значителна загуба на коса. Сега какво?

Освен ако не искате да имате плешива глава, ще искате да намерите начини да поддържате косата си възможно най-гъста и здрава. Навременните действия са от ключово значение. Започнете да предотвратявате загубата на коса, преди това действително да се случи. Например, ако имате фамилна анамнеза, започнете да наблюдавате косата си за признаци на изтъняване.

За да следите дебелината на косата си, правете снимки на линията на косата и темето в началото на всеки месец. След това сравнете снимките с последните месеци. Ако имате изтъняване на косата, вероятно ще започнете да виждате промени в тези области. Освен че е важно да следите за промени, уверете се, че използвате добри шампоани, които не съдържат вредни съставки. Продуктите за грижа за косата, които съдържат сурови съставки, могат да причинят възпаление и да влошат косопада. Здравословното хранене и намаляването на стресовите фактори също е чудесен начин за предотвратяване на загубата на коса.

Понякога, колкото и да се стараем, косопадът е неизбежен, особено при андрогенна алопеция. Ето защо, когато за първи път започнете да забелязвате загуба на коса, снадбете се с качествени продукти. По-новите дерматологични технологии съдържат Наноксидил 5%. Тези продукти за растеж на косата доставят мощни съставки, които проникват дълбоко в скалпа ви, за да подхранвта и стимулират космените фоликули. И още:

  • Потискат ефектите на DHT, който е един от основните виновници за наследствения косопад.

  • Предотвратяване на фоликуларна фиброза.

  • Служат като антиоксиданти.

  • Удължават анагенната (или растежната) фаза на цикъла на растеж на косъма.

  • Подпомагат директния приток на кръв към скалпа и космените фоликули.

  • Блокират хроничното възпаление.