DS Laboratories Bulgaria

5 причини за косопад от стрес

Все повече изследвания ни показват, че стресът може да доведе до дългосрочни неблагоприятни последици за телата ни. Разбира се, стресът не винаги е нещо лошо, тъй като той е здравословен физиологичен отговор, който защитава телата и умовете ни, когато възприемаме заплахи срещу нашето здраве и благополучие. Въпреки това, хроничните нива на стрес водят до сериозни здравословни проблеми в населението.
Въпреки че не е толкова тежка, колкото сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяването и психичните заболявания, загубата на коса е една от най-честите последици от стреса. За щастие, свързаната със стреса загуба на коса е временна, ако вземете съответните мерки.
Ето няколко причини, които могат да доведат до косопад от стрес:
1️⃣ Хормонални промени
Освен промените в щитовидната жлеза, промените в мъжките и женските полови хормони също могат да повлияят на растежа на косата ви. Жените са по-податливи на тези промени и те са особено очевидни във времена, когато настъпват необичайни хормонални колебания, като бременност, раждане, кърмене и менопауза. Да не говорим, че липсата на сън, стресът и разпределението на хранителни вещества за бебето също могат да допринесат за промени в плътността и качеството на косата ви.
2️⃣ Емоционален стрес
Нашите тела са неделими от нашите умове и емоции. Следователно не трябва да е изненада, че емоционалният стрес може да доведе и до проблеми като загуба на коса. Много хора откриват, че губят значително количество коса след емоционално травмиращо събитие като развод, загуба на любим човек и големи промени в живота. Загубата на коса, свързана с този вид стрес, е известна като телогенен ефлувиум, което е временно състояние, при което хората губят коса около 3 месеца след емоционално събитие.
3️⃣ Физически стрес
Има много случаи, когато физическото натоварване на тялото ви може да доведе до загуба на коса след няколко месеца. Например, травматично събитие като автомобилна катастрофа или операция може да повиши кортизола, вашият хормон на стреса. Разбира се, в отговор на травма, телата ни също разпределят притока на кръв и хранителни вещества към други тъкани в тялото, освен косата ни, за да подпомогнат заздравяването на тъканите.
4️⃣ Инфекции и болести
Друга форма на физически стрес, която е изключително често срещана, е при бактериални и вирусни инфекции, и остри хронични заболявания. Хроничните заболявания като хипертония, диабет, автоимунни заболявания и стомашни проблеми обикновено са свързани с загуба на коса. Тези заболявания, заедно с много други, поставят тялото под високи нива на стрес, което от своя страна променя къде се разпределят жизненоважни хранителни вещества, кислород и лечебни клетки в тялото. Излишно е да казваме, че космените фоликули не са приоритет, когато тялото просто се опитва да поддържа хомеостатичен баланс и да оцелее.
5️⃣ Хроничен стрес
Този последен фактор става все по-често срещан в нашето вечно заето общество. Постоянно свързани с нашата работа, с хора и информация, в съчетание с безкрайни списъци със задачи и натиск да се представят най-добре, много хора са с хронично високи нива на стрес. Те често губят дебелината и здравето на косата си и се борят да ги върнат, защото телата им са хронично в кризисен режим.

В отговор на всички тези фактори, DS Laboratories създадоха продукт, който успешно се бори със стресовия косопад, ускорява растежа на косата и стимулира производството на кератин. SPECTRAL.F7 е удобен спрей за локална терапия, с уникална формула с Астресин-Б, иновативен бустер комплекс, комбиниран с медни пептиди.