DS Laboratories Bulgaria

Важно е отношението, което имаме към храната

Катя Башур e личен консултант и специалист по хранене. Темата как това, което ядем ни лекува и как да направим здравословната храна вкусна и лесна за приготвяне я занимава вече повече от 15 години. Катя прави лични консултации в медицински център „Майчин дом“ в София и води семинари по здравословно хранене и пълноценен живот на български и руски език. Не спира да повтаря на всички, че отношението, което имаме към храната е най-важно – и към тази в чинията, и към храната за душата.

Повечето болести са причинени от неправилно хранене, а пък често към неправилно хранене посягаме когато имаме други липси. Кое ни засища повече, според Вас – храната в чинията или храната за душата?

Бих искала да кажа, че храната за душата е нашата първична храна. Когато сме задоволени в такива области на живота като любима работа, хармонични отношения или имаме една адекватна физическа активност, ние не се сещаме толкова за храната в чинията. Тя се явява вече второстепенна. Всеки със сигурност може да се сети за такива моменти в живота си като влюбване, например, когато всичко цъфти пред нас, когато сме изпълнени с енергия и не се сещаме за храната в чинията. Или пък сме увлечени в някаква работа, с интерес правим някакви презентации или някакви други неща. Така че бих казала, че храната на душата, което се явяват нашите отношения, физическата активност, работата ни, също така духовна практика, това е една първична храна, която ни зарежда с желание за живот и вече храната, която ни е в чинията, продукти, които ние поемаме – всъщност те се явяват второстепенни.

Вие имахте свой здравословен ресторант в Марбея, в Испания. Споделете няколко лесни хитрини, с които да направим дневното си меню по-здравословно?

Бих искала да кажа, че много са важни захарите. В нашия ресторант, ние заменихме всички нездравословни захари със здравословни подлсадители. Това беше едно от нещата, което беше много важно за нашите клиенти. Премахнахме тогава от кухнята си микровълновата печка. Използвахме само здравословни методи за обработка на зеленчуци, на протеини. Аз бих посъветвала половината от вашата чиния да бъдат зеленчуци, не нишестени зеленчуци. Това е може би едно от основните неща, на които уча моите последователи, моите клиенти. Да въведат повече зеленчуци в тяхната диета. Това е нещо с много важно значение. Също така, има много нюанси в приготвянето на храната. Те са много подробни, за това уча в моя маратон, в моите семинари. Обяснявам как да се съчетава храната, какви методи за обработка на храната да се използват и т.н.

Намирате ли прилики между Вашите клиенти, хората, които търсят Вашата помощ в Испания, в Русия и тук, в България? По един и същ начин ли се отнасяме към храната?

Да. Бих казала, че абсолютно сме еднакви в това нещо. Има хора, които вече по са насочени към здравословно хранене. Има други, които още започват, правят първи стъпки. Но аз много се радвам, че се появява повече интерес и тук, в България, и в Русия, в Испания също. Появяват се много ресторанти, много нови магазини с по-качествени продукти. Има вече избор на пазара. Това е много важно. Да си набавим тези продукти, от които да си направим нещо здравословно.

Това ли е основното? Да подбираме продуктите? Кои са най-важните стъпки за премахването на излишните килограми?

Да. Първостепенно е качеството на продуктите, които поемаме. Да избягваме тези продукти, които съдържат химикали, които съдържат консерванти и други химични вещества, които претоварват нашето тяло, претоварват черния ни дроб. След това ни се появяват всякакви неприятни симптоми. И болести, разбира се, и какво ли не. На първо място е качеството на продуктите, качеството на ингредиентите, които слагаме в нашето меню. На моите курсове аз уча моите клиенти да гледат ингредиенти на един продукт, който купуват. Колкото по-природен е продуктът, толкова е по-добър за нас. Колкото по-малко видоизменен е, толкова е по-здравословен. Също и сезонност на плодове и зеленчуци е един от факторите, които много помага и е полезен. Те се преработват по-добре от нашия организъм. Също така, те са и по-чисти. Съдържат много по-малко нитрати и други вещества, които се използват при тяхното производство.

Освен личните консултации, които правите, избрахте да правите и семинари във виртуална форма. Един друг вид досег с Вашите последователи. Защо избрахте подобна форма?

В такива времена живеем, че много по-трудно ни е достъпен този личен контакт. Семинари, които преди съм правила, които са лични, очи в очи, сега много трудно могат да бъдат организирани. На мен би ми се искало да стигна до по-голям брой хора. Те да могат да участват и да могат да имат тази информация, която бих искала да им дам. За това избрах тази форма за моите клиенти, за моите последователи. Тя е удобна, защото съобщенията, които изпращам, те могат да бъдат слушани по всяко време. Вие не се ангажирате с някакво определено време и присъствие, и т.н. Получавате ги на вашия телефон и можете да ги слушате и да ги приемете тогава, когато ви е удобно. Семинарът трае един месец, а съобщения се полувачават два пъти в седмицата и са под формата на аудио съобщения, печатни материали. Вие можете да ги слушате тогава, когато на вас ви е удобно. Разбира се, има и задания накрая. Точно тези задания позволяват на нови навици да навлязат във вашия живот по един неангажиращ начин, по един удобен, по-спокоен.

Кои са основните теми, които засягате във Вашите семинари?

Основните теми това са темите за хранене. Започваме от по-общи неща като основни принципи на здравословно хранене. След това разглеждаме всяка една група, хранителна група като протеини, въглехидрати, мазнини. Засягаме всички тях отделно, обяснявам кои от тях да се избират, кои от тях са здравословни, кои по-добре да избягваме. Също така говорим много и за емоционално хранене. Как да си помогнем, когато имаме емоционални проблеми и просто прибягваме към храната като към някакъв успокояващ метод. Или когато ни липсва нещо в емоционалния план, в духовния план, прибягваме към заместване в хранене, най-често със сладки продукти или продукти, които ги обичаме, и които не са много здравословни.

Катя, какво е Вашето послание към хората?

Посланието ми към хората е: много често в самолета чуваме „сложете си първо на себе си кислородна маска“, после сложете на децата си или на други хора, които се нуждаят от това. Искам да кажа, че когато се научим да избираме правилни продукти за себе си, когато се научим да се храним правилно, когато си помогнем и за емоционалното наше състояние, определим кое ни липсва всъщност в живота, тогава можем да помогнем и на други хора около нас.