DS Laboratories Bulgaria

Бръшлянът и чудните му приложения в козметиката

Категория: Красота
Бръшлянът – това чудновато растение, което срещаме навсякъде и увиващо се около всичко, до което се докопа, всъщност е лечебно и се използва все по-често в козметиката. Бръшлянът е вечнозелено растение, разпространено в Западна, Централна и Южна Европа. Извлек от растението помага за здрава и лъскава коса, а масленият извлек е средство против обриви. Бръшлянът често е в съставките на антицелулитни кремове. Използва се за увеличаване на антиоксидантното действие на продуктите.
Екстрактът от бръшлян съдържа хедерин – активен сапонин, отговорен за защитата на кръвоносните съдове и намаляването на тяхната пропускливост. Тези свойства спомагат за реабсорбирането на отоците в началните стадии на целулита. Друга важна функция на тази билка е способността й да облекчава задръстванията в лимфната система и да разтваря липидите, така че мастните натрупвания да се изпращат обратно през кръвообращението, където се използват за източник на енергия или се елиминират. Резултатът от този процес е намаляване на целулита и белезите от стрии.
Всяка година България изнася между 150 и 200 тона сухи листа от бръшлян, но все още у нас не се преработва. Бръшлянът е широко разпространен у нас, както в широколистните, така и в смесените гори. Среща се по каменисти, скалисти местообитания до 1800 метра надморска височина.
Бръшлянът е една от активните съставки в нашия антицелулитен гел – OLIGO.DX. Повече информация за него ще намерите в секция „Продукти“.