DS Laboratories Bulgaria

Причини за появата на акне

Категория: Грижа за кожата

Повечето изследвания по темата показват, че акне се появява само при хора, при които структурата на порите не позволява лесното изхвърляне на себума на повърхността. Мазната кожа не във всички случаи предизвиква акне, докато не се запушат порите. Тенденцията за запушване на фоликулярния канал няма нищо общо с режима на хранене, стреса или хигиената.

Структурата на порите е нещо, с което се раждаме. Някои хора имат пори, които позволяват безпрепятстваното изхвърляне на себума и тези хора нямат акне по време на пубертета. От друга страна, хората с мазна кожа и тенденция порите им да задържат себум са предразположени към поява на акне. Тоест, само ако структурата на порите е предразположена към запушване може да се образува акне. Също така, ако порите имат склонност да се запушват, но мастните жлези произвеждат много малко себум, по-вероятно е да не се появи акне.

Мастните жлези се намират точно под повърхността на кожата. Обикновено в пубертета, повишените нива на андрогените (мъжки хормони) предизвикват производството на по-големи количества себум. Когато излишния себум се съчетае с мъртвите кожни клетки, се образува пъпка, която запушва порите. Леката форма на акне се изразява в появата на бели и черни точки. Умерените и тежки видове на акне са придружени от възпаления и се появяват след като запушеният фоликулярен канал е засегнат от бактерията Propionibacterium acnes. Възпалените пъпки в близост до повърхността се наричат папули, а намиращите се по-дълбоко се наричат пустули (гнойни пъпки).

Защо акнето изчезва с възрастта при някои хора?

През пубертета тялото произвежда големи количества хормони  и при двата пола и също така започва да произвежда по-големи количества себум. Това рязко увеличава появата на запушени пори, а в резултат на това и на акне. С възрастта, при прехода от тинейджърска към зряла възраст, порите не трябва да пренасят толкова големи количества себум към повърхността на кожата и следователно тяхната склонност да се запушват намалява.

А тогава как се появява акнето при възрастните?

Проучванията показват, че приблизително 20% от възрастните страдат от някои форми на акне. Основният фактор за поява на акне при възрастните е същият като при тийнейджърите – заупушване на порите. Това е резултат от структурата на порите, която имаме и която не позволява лесното излизане на себума на повърхността на кожата.

Някои хора имат акне през тийнейджърските си години и продължават да страдат от него и в зряла възраст. Но някои възрастни хора имат акне дори и ако са нямали такова през тийнейджърските си години. Това се дължи на повишено производство на себум или на физическа промяна на структурата на порите.