DS Laboratories Bulgaria

Андрогенна алопеция и нейното третиране

Категория: Грижа за косата

Смята се, че андрогенната алопеция (наследствения косопад) се дължи на прекомерни количества дихидротестостерон (ДХТ) и съчетанието му с андрогенни рецептори. ДХТ е естествен хормон, който отговаря за половото съзряване в пубертета. Всеки организъм произвежда ДХТ, който заедно с андрогенните рецептори регулира растежа и фазата на покой на космените фоликули (луковици).

ДХТ се образува когато тестостеронът влезе в контакт с мастните жлези в космените фоликули. ДХТ прониква във фоликулите и ги стеснява, като в същото време причинява удебеляване на естествената защитна мембрана на скалпа, ограничавайки кръвообращението в капилярите. Това постепенно води до косопад. Ензимът 5-алфа-редуктаза е отговорен за превръщането на свободния тестостерон в ДХТ. Затова този ензим е една от основните цели при третирането на андрогенен косопад.

Андрогенната алопеция е генетично обусловена и може да се наследи и от двамата родители. Тя се среща основно при мъжете, но може да се прояви и при жени. Андрогенната алопеция при жените е много сходна на тази при мъжете, но е изразена в по-слаба степен. При мъжете андрогенната алопеция започва след 20-годишна възраст, а при жените обикновено на по-късен етап.

За третиране на андрогенна алопеция най-често се използват продукти за локално третиране, който съдържат мииноксидил или финастерид.  Финастерид се употребява от мъже, а продукти с миноксидил  могат да се използват и от мъже, и от жени. Важно е да се знае, че при тези продукти при прекратяване на третирането е възможно постигнатият ефект да се загуби.

Миноксидил е най-известното вещество с клинично доказани свойства, което е на пазара повече от 15 години и е първото вещество одобрено от Американската Агенция за храните и лекарствата за третиране на андрогенна алопеция. Миноксидил възстановява опадалата коса и спира косопада. В зависимост от формулата на миноксидил той може да има странични ефекти като раздразнение на кожата, омазняване на косата или понижаване на косата, или почти да няма такива – при формули обогатени с различни допълващи съставки и използващи миноксидил сулфат (като Наноксидил, специално разработен от DS Laboratories). Неговата ефективност може да бъде подобрена от съставки като ретинол, азелаинова киселина, медни пептиди и различни минерали.

Финастерид е ефективно средство за орално приложение, продавано под марките Propecia®, Proscar® и други. То намалява нивото на хормона дихидротестостерон при мъжете. Най-често срещаните странични ефекти на финастерид са намалено сексуално желание, затруднена ерекция и намалено количество сперма. Тези странични ефекти са обратими при преустановяване на употребата на медикамента.

Друг метод за третиране на андрогенна алопецияе мезотерапията, която се прилага сравнително от скоро. Представлява терапия, при която подкожно се инжектират мултивитаминни комплекси, минерали  и други съставки в обезкосмената област.

Все по-голяма популярност придобива и трансплантацията на коса. При този метод се вземат  космени фоликули от едно място (обикновено тила) и се поставят на друго, където няма косми.

Процесът на наследствен косопад продължава с години и колкото по-рано вземете мерки, толкова по-добри изгледи има да овладеете косопада и да възстановите опадалата коса. Всички форми на лечение са най-успешни в началните стадии, защото предотвратяването на косопада е много по-лесно от възвръщането на косата. Ако сте в напреднал стадий на андрогенна алопеция  и не сте взели мерки повече от 15 години, е много вероятно наличните лекарствени и козметични средства да не дадат задоволителен резултат. Трябва да се има предвид, че косопадът е естествен процес и не се “премахва” или “излекува” от никое познато средство.