DS Laboratories Bulgaria

Какво е КОД ЗА ОТСТЪПКА или ПРОМОКОД?

Промокодът е комбинация от букви и/или цифри, която Ви дава право на отстъпка или друг бонус при пазаруване на www.dslaboratories.bg

Има различни видове промокодове – за фиксирана сума към определен/и продукт/и или към поръчка, за процент отстъпка от определен/и продукт/и или цялата поръчка, а в някои случаи могат да предоставят безплатна доставка или друг бонус. Промокодовете могат да бъдат персонализирани (лични, предоставени на конкретен клиент) или публични, когато са предоставени за общо ползване, могат да имат ограничение в броя използвания, срок на валидност или изискване за минимална сума на поръчката.

Условията на всеки промокод се публикуват заедно със самия промокод.

Важно: Промокодовете не са налични постоянно, а се предоставят от наша страна при определени кампании.

Как мога да получа промокод?

DS Laboratories Bulgaria предоставя промокодове по някой от следните начини, само и единствено при провеждане на съответната кампания:

  • На нашата страница във Facebook;
  • На наши партньори, както и на различни групи в социалните мрежи;
  • На събития, които организираме или в които участваме;
  • На крайни клиенти след направени поръчки;
  • На корпоративни клиенти;
  • На абонати на нашия Newsletter.

На страницата на количката на сайта виждам поле за въвеждане на промокод, това означава ли, че имам промокод?

Полето за въвеждане на промокод е винаги видимо на страницата на количката, но това не означава, че в момента има активна кампания с промокодове, които можете да използвате. Ако нямате промокод, завършете поръчката стандартно.

Как да използвам промокод?

За да използвате наличен промокод е необходимо да въведете съответните символи или да го копирате и поставите в полето за ПРОМОКОД на страницата на КОЛИЧКАТА (след като сте добавили вътре всички желани продукти), след което да натиснете бутон ПРИЛОЖИ.

Ако промокодът е валиден и може да бъде приложен, стойността му ще бъде автоматично приспадната от крайната сума на поръчката.

Промокодът не може да бъде приложен към вече финализирана поръчка.

Можете да приложите само по един промокод на поръчка.

Мога ли да направя поръчка без да въведа промокод?

Да, всяка една поръчка може да бъде финализирана без да въведете промокод.

Мога ли да използвам повече от един промокод към една поръчка?

Не, предоставените от нас промокодове не могат да се комбинират и за всяка поръчка можете да използвате само по един промокод. Ако имате два или повече активни промокода, можете да направите отделни поръчки, за да използвате съответния промокод, според неговите условия.

При въвеждане на повече от един промокод в една и съща поръчка, сайтът отчита само последно въведения промокод.

Мога ли да използвам промокод за продукти на промоция?

Не, предоставените от нас промокодове не важат за вече намалени продукти и не могат да се комбинират с други промоционални предложения. Ако въведете активен промокод при поръчка на продукт на промоция, сайтът няма калкулира допълнителна отстъпка.

При въвеждане на промокод се появява съобщение и не получавам отстъпка?

Уверете се, че прилаганият от Вас промокод може да бъде използван за продуктите, които поръчвате, както и че все още е в срок на валидност. Ако поръчвате продукт с намалена (промо) цена, след като въведете промокода, ще получите съобщение, че промокодът не може да се използва за избрания от Вас продукт. Ако поръчвате комбинация от продукт с намалена (промо) цена и продукт с каталожна цена, то отстъпката, която е заложена в промокода, ще се приложи само към продукта с каталожна цена.

Условията на всеки промокод следва да бъдат предоставени заедно със самия промокод в съответното съобщение, талон за отстъпка, имейл, листовка, брошура, реклама и пр., с която сте получили промокода.

Ако всички условия за използване на промокода са спазени, но въпреки това нашият сайт не приема промокода или изписва грешка, моля свържете се с Отдел за обслужване на клиенти.